Magazin

Neverovatna priča o tome kako su radio-amateri Srbije spasili živote stotine Brazilaca

radioamateri-stanica
KE5WB/Foto: Eakin photography

Priče Živojina – Žike Petrovića, neverovatne priče iz naše prošlosti, rado su čitane na Tviteru, a iako je objavio i knjige “Nestvarno a stvarno” u kojima se nalaze neke slabo poznate a važne činjenice iz naše prošlosti, ovaj čovek sa mnogo talenata i dalje ih nesebično deli sa svojim pratiocima.

Jednu takvu danas prenosimo i mi:

Radio-amateri Srbije i virus besnila u Brazilu

Кrajem 1960. godine u brazilskom gradu Fortaleza došlo je do velike tragedije. Loša vakcina protiv besnila prouzrokovala je smrt više od dvadeset ljudi a na stotine njih je bilo teško obolelo.

Ta vest se strelovito pronela planetom. Panika je zavladala Brazilom, a lekari širom sveta su stavljali prst na čelo.

Informaciju o tom nesrećnom događaju saznali su i naši građani. Među njima je bio i vrsni apsolvent Medicinskog fakulteta, genijalac Aleksandar Mitrović, već tada poznat po svojim naučnim radovima i eksperimentima iz imunizacije biljaka.

Ne želeći da gubi dragoceno vreme on se obraća radio-amaterima Srbije za pomoć.

Tražio je da se putem radio-veze, lekarima u Fortalezu prenese njegov autorski rad, odnosno opis za pravljenje leka koji bi u takvim prilikama delovao uspešno.

Na scenu stupa radio-amater Rade Кarakašević YU1КG sa svojim drugarima iz radio-kluba „Mihajlo Pupin”, uzimaju mikrofon radio-stanice u ruke te pozivaju kroz etar radio-amatere širom sveta.

Odmah se javlja Dominiko (I1PD) iz Italije, koji tu važnu poruku prenosi Arsenu (ZB1JM) na Maltu.

Zatim, ovaj dragoceni recept za spravljenje leka prima Roj (G3КZW) iz Wigana (Engleska) koji to prosleđuje radio-amaterima u Njujork a ovi dalje u Brazil pa direktno u Fortaleze, odakle je istim putem, nakon nekoliko sati, vraćena informacija Radetu u Beograd da su lekari u tamošnjoj bolnici već pristupili sakupljanju potrebnih sastojaka iz recepta i da su preduzete sve aktivnosti za spravljanje Mitrovićevog leka.

Autor: Živojin Žika Perović

Vlada je radio u restoranu i tamo je sreo neobičnog dečaka koji mu je promenio život

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

60 Shares
Share via
Copy link