Srbija Vesti

Selo kod Smedereva pokrila crna prašina, lepi se za kožu i ne može se oprati

radinac crna prasina

Pokret Tvrđava je udruženje građana iz Smedereva, osnovano u martu 2018. godine. Oblasti delovanja Pokreta Tvrđava su ekologija, prava radnika i borba protiv korupcije, kao i lokalne komunalne teme.

Jedan takav problem iskrsao je u smederevskom selu Radinac, koje je u noći između 17. i 18. oktobra potpuno prekrila crna prašina.

Njihovu objavu prenosimo u celosti:

Naši prijatelji iz Radinca nam javljaju da je celo naselje od noćas prekriveno ogromnom količinom crne prašine koja se emituje iz smederevske železare.

Ova prašina, za koju smo nepobitno utvrdili da je kancerogena i da sadrži značajno povišene teške metale, je i prethodnih nedelja padala više nego obično, što povezujemo sa pokretanjem druge visoke peći u železari. To je masna crna prašina puna šljokica koje liče na opiljke, intenzivno se lepi za kožu, i ne može se oprati bez sapuna i hemijskih sredstava.

Napominjemo po ko zna koji put, da ovo nije napad na fabriku, niti se zalažemo za njeno zatvaranje, već isključivo zahtevamo od kineske kompanije da posluje u skladu sa Ustavom Srbije i zakonima, a od države da reaguje i zaštiti zdravlje građana.

Pokret Tvrđava će momentalno obavestiti Republičku ekološku inspekciju, sa zahtevom da inspektor odmah izađe na teren i preduzme mere u svojoj zakonskoj nadležnosti.

5 gradova u Srbiji u kojima je život horor

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

441 Shares
441 Shares
Share via
Copy link