Magazin Svet

Crnogorci otkrili novu vrstu puža i s razlogom ga nazvali po Đokoviću

Travunijana-djokovici-puz
Foto: Jozef Grego / sci-news

U Crnoj Gori otkrivena je nova vrsta puža koju su dvojica naučnika, zaslužni za to otkriće, nazvali po srpskom teniseru Novaku Đokoviću.

Novu vrstu „Travunijana djokovici“ otkrili su slovački biospeleolog Jozef Grego i profesor na Univerzitetu Crne Gore Vladimir Pešić, koji je za crnogorske medije rekao da su novu vrstu puža otkrili u kraškom izvoru u blizini Podgorice.

„‘Travunijana djokovici’ je inače jedna od najintersantnijih vrsta koja naseljava podzemna staništa kraškog područja Crne Gore i jedna od najređih na svetskom nivou! Jedinstvena kao i Novak“, kazao je Pešić za Vijesti.

Istakao je da su i sami lokaliteti na kojima je pronađena ova vrsta puža retki i ugroženi, te se nada da će „Novakov puž“ upravo zbog imena pomoći da se skrene pažnja na njih kako bi bili spaseni od nestajanja.

„Sigurni smo da je Novak čuo za naše otkriće i da mu je drago što je najverovatnije jedini sportista na svetu po kojem je neka nova vrsta dobila ime“, rekao je profesor Pešić, prenosi N1.

Istakao je da planiraju nastavak istraživanja nove vrste, a cilj im je da se urade detaljnje DNK analize ovog endema, kako bi se dobila slika koliko je vrsta stara i kako se odvijala evolucija i naseljavanje kraških područja Dinarida.

Naučni rad s otkrićem nove vrste objavljen je u međunarodnom časopisu “Subterranean Biology“.

„Da biste otkrili neke od najređih životinja na svetu koje nastanjuju jedinstvena podzemna staništa dinarskog krša, došli do nepristupačnih staništa pećina i izvora, kao i za dugotrajni i strpljivi rad prilikom obrade prikupljenog materijala, potrebna vam je Novakova energija i entuzijazam“ istakao je Pešić.

U ovom projektu učestvovaće 11-12 profesora iz Crne Gore, Poljske, Slovačke i Srbije.

‘Travunijana djokovici’ je prvi puž iz roda Travunijana koji je do sada otkriven na ovom području.

Ovaj sićušni puž je ukupno dugačak svega 2-3 milimetra. Karakteriše ga mlečno bela školjka u obliku izdužene kupe koja je adaptirana na život pod zemljom.

Grčka je otvorena, evo koje uslove treba da ispunite za letovanje

233 Shares
233 Shares
Share via
Copy link