Magazin Svet

Ona je osvojila Bezosovo putovanje u svemir i 20. jula u devetoj deceniji ostvariće životni san

voli frenk
Foto: Printskrin/ Instagram

Ona je osvojila Bezosovo putovanje u svemir! Voli Frank će 20. jula u devetoj deceniji ostvariti svoj životni san

Voli Fank ima 82 godine i pridružiće se Džefu Bezosu, osnivaču Amazona na letu u svemir. Džef je kompaniju za svemirski turizam Blu Oridžin osnovao još 2000. godine i ovo je prvi let u kom će učestvovati ljudi. Zajedno sa Džefom i Voli, ići će i njegov brat Mark, kao i misteriozna osoba koja je na aukciji svoju kartu za svemir platila čak 28 miliona dolara.

Bezosova letilica će prvi put na kratak izlet u svemir krenuti sa ljudskom posadom 20. jula, na godišnjicu sletanja Apola 11 na Mesec.

Voli je pre šest decenija prošla obuku potrebnu za let, ali diskriminacije žena nikada nije poletela. Džef ju je pozvao da bude njegov počasni gost i tako će ona postati najstarija osoba koja se ikad vinula u svemir.  Na svom Instagram profilu snimio je pozivnicu i reakciju svoje buduće saputnice.

Kompanija planira svoje putnike da lansira više od 100 km iznad Zemljine površine, omogućavajući im da iskuse mikrogravitaciju. Kapsula će se zatim vratiti pomoću padobrana na Zemlju, i tako će ovo putovanje trajati oko 10 minuta. U dvominutnom klipu objavljenom na društvenoj mreži, vidi se kako Bezos govori Voli da je izabrana za putovanje.

„Nisam mislila da ću ikada uspeti da poletim“, kaže ona u videu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jeff Bezos (@jeffbezos)

Rođena u Novom Meksiku 1939. godine, kaže da je vazduhoplovstvo njena večna ljubav. Tokom svoje karijere zabeležila je 19.600 sati leta i naučila oko 3.000 ljudi da lete. Voli je već nekoliko puta ušla u istoriju – služeći kao prva žena istražiteljka vazdušne bezbednosti Nacionalnog odbora za bezbednost saobraćaja i prva žena koja je bila inspektorka Savezne uprave za vazduhoplovstvo u Sjedinjenim Američkim Državama.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kate Nicholls (@what_kate_did_next)

Voli Fank je 60-ih učestvovala u programu “Merkjuri 13”. Tada je 13 žena bilo podvrgnuto identičnim ispitivanjima kao muški astronauti. Radilo se o NASA programu Merkjuri za slanje prvih Amerikanaca u svemir.

“Rekli su mi da sam obavila posao bolje i brže od bilo kojeg muškarca. Rekla sam da želim da budem astronaut, ali niko me nije hteo. Nisam ni mislila da ću jednog dana ići gore”, izjavila je Voli u snimku koji je objavljen na profilu Džefa Bezosa na Instagramu.

Izvor:  Zadovoljna.nova.rs

Deca astronauti osvajaju svemir, mali Bogdan oduševio sve svojom maštom i vizijom

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

PARTNERI SAJTA


109 Shares
109 Shares
Share via
Copy link