Magazin

Direktor Amazona na razgovoru za posao postavi samo 2 pitanja

dzef bezos

En Hajat se 2002. godine prijavila za posao u Amazonu, i to za poziciju asistenta direktoru firme Džefu Bezosu. Na njeno ogromno iznenađenje dobila je posao, a sada je napisala i članak za veliku američku medijsku kuću CNBC, u kojem je objasnila kako je do toga došlo.

Ona je podsetila da su dva pitanja koja joj je Bezos postavio bila ključna.

Napominje da nije imala veze u kompaniji niti prethodno iskustvo na sličnoj poziciji. Ona je prvo poslala svoju biografiju i bila je iznenađena kada je pozvana na dalje razmatranje za poziciju za koju se prijavila. Poslednji korak bio je razgovor sa Bezosom. Čim je ušla u sobu, najavio je da će postaviti samo dva pitanja.

Prvo joj je rekao: “Želim da proceniš koliko staklenih površina ima u Sijetlu”.

Hajat kaže da nije očekivala ovakav zadatak, ali je znala da Bezos traži sistematski pristup tom pitanju. Procenjivala je broj stanovnika grada, zatim izračunavala broj prozora na njihovim kućama, automobilima i slično. Bezos je sve zapisao na tabli. Računanje je trajalo desetak minuta, a na kraju se procena otprilike poklopila sa realnošću.

Drugo pitanje je bilo: “Кoji su vaši ciljevi u karijeri?” Hajat je odgovorila da želi da uči od ambicioznih i strastvenih zaposlenih u Amazonu.

“Objasnila sam da nemam pojma kako da budem asistent, ali da znam koliko je važno stalno biti van zone komfora”, napisala je Hajat.

Bezos joj je odmah dao posao na licu mesta i ona je, kaže Hajat, imala njemu najbliži sto u celoj firmi.

Кaže da joj je danas jasno zašto joj je postavio samo ova dva pitanja. Hteo je da testira, kaže Hajat, da li ima hrabrosti i motivacije da bude u pokretu sa njegovim tempom.

Izvor: b92

Da li je za žene stvarno i dalje najbolji posao udaja?

Čitajte Luftiku na Google vestima

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

53 Shares
Share via
Copy link