Magazin

Ove rase pasa dokazano umirujuće deluju na ljude, bolje od tableta za smirenje

lux moj
Privatna arhiva

Ko nikada nije imao psa taj ne zna šta je odanost i beskrajna ljubav. Vlasnike pasa često ostali sugrađani posmatraju kao pomalo udarene, ne shvatajući da su zapravo oni ti koji su uskraćeni za jednu prelepu i iskrenu emociju.

Kućni ljubimci nam pomažu da kanališemo nervozu i stres, a njihovo bezrezervno strpljenje za naše besmislene histerije pomažu nam da prebrodimo najveće boli, patnje i gubitke. Oni su bez premca naši najbolji i najverniji prijatelji.

Njihova delotvornost moćnija je od bilo koje tablete za smirenje, antistres terapije ili od samog odlaska kod psihoterapeuta koji ih i sami koriste u svom radu.

Zlatni retriver i labrador retriver

Koliko zlatni retriveri i labrador retriveri deluju umirujuće na čoveka, govori to što se te rase najčešće koriste u terapijske svrhe i kao psi vodiči i psi tragači.

Izuzetno odani, inteligentni i laki za treniranje, retriveri su najsrećniji kada su u društvu čoveka i pravi su primer tvrdnje da je pas jedino biće koje vas voli više nego što voli sebe.

Bokser

Ovaj prijateljski raspoložen i veseli slatkiš slavan je po svojoj sposobnosti da može da oraspoloži svog vlasnika u svakoj situaciji. Učiniće to i tako što će mu se ponuditi za maženje kada oseti da je njegov vlasnik potišten ili tužan.

Bokser jednostavno obožava ljude i od prostranog mesta za život važnije mu je da ima vlasnika koji zna da mu uzvrati ljubav, zbog čega može da živi i u stanu, pišu na sajtu Zadovoljna.hr.

Hrt

Uprkos tome što mogu da trče i do 57 kilometara na sat, ovi graciozni i elegantni nežni divovi ipak više vole da leže i odmaraju se.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Cleo (@cleolonglegs)

Zbog toga su poznati kao veliki “kaučari”.

Vrlo blage i poslušne naravi, hrtovi retko kad laju, a imaju i poseban način iskazivanja bliskosti s čovekom – dok stoje uz svog vlasnika, lagano se naslanjaju uz njegove noge.

Koker-španijel

Kakvi su tek koker-španijeli slatkiši! Pripadnici te rase takođe obožavaju decu, a poznato je da se lako povezuju s decom s mentalnim i emocionalnim problemima. Pa čak i njihova duga svilenkasta dlaka može da deluje umirujuće. Koker-španijele lako je trenirati, teško ih je preplašiti i izrazito su voljni da udovolje svom vlasniku.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Melita (@mellita_meca)

Dobro podnose i putovanja, pa će biti odlični pratioci kada odlazite negde na odmor, a zapravo ih lako možete bilo kuda voditi sa sobom.

Bernardinac

Ova predivna rasa bila je inspiracija za kucu Darling, pseću dadilju u priči o Petru Panu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by St. Bernards 🐾 (@st.bernard.dogs)

I zaista, bernardinac posebno voli malu decu, a krase ga i velika želja da udovolji čoveku i visok prag tolerancije. Za njih se može reći da su ogromno klupko ljubavi, koje je uz to i pametno biće, zaštitnički nastrojeno i odličan izbor za porodice s malom decom.

Bernski planinski pas

Ovo je moj lični favorit i životom svojim garantujem da deluje. Rasa koja je manje poznata od svojih rođaka bernardinaca, ali koji takođe imaju neverovatno staloženu narav. Njihova prvrženost porodici, naročito ženskim osobama i deci teško je rečima opisiva.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Bernese.life (@bernese.life)

Najlepša heroina Drugog svetskog rata spasila 250 vojnika, zvala se Smoki i bila je terijer 

 

 

 

Čitajte Luftiku na Google vestima

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
211 Shares
211 Shares
Share via
Copy link