Magazin Svet

Najlepša heroina Drugog svetskog rata spasila 250 vojnika, zvala se Smoki i bila je terijer

smoki-bil-rat
Foto: Printscreen/YouTube

U februaru 1944. godine u džungli Nove Gvineje, američki vojnici su pronašli odraslog jorkširskog terijera u rovu.

Prvo su pomislili da pas pripada Japancima, ipak pokazalo se kako psić ne razume naredbe ni na japanskom, ni na engleskom jeziku.

Smoki je završila u rukama vojnika Vilijama Bila Vina kao zalog za dug pokeraške partije koji neki vojnik nije mogao platiti. S novim vlasnikom Smoki je učestvovala u borbama na Pacifiku, spavala u njegovom šatoru i hranila se njegovom hranom.

Pošto nije bila službeni vojni pas, nije imala pravo da ide kod veterinara ili da ima posebnu prehranu. Uprkos tome, Smoki se nikada nije razbolela.Sa svojim je vlasnikom nagrađena zbog učestovavanja u osam bitaka, 12 borbenih misija, preživeli su tajfun i 150 vazdušnih napada.

Jednom je čak spuštena malim padobranom napravljenim baš za nju, s visine od 9 metara.

Kada se Bil razboleo od groznice pet dana je pored njega bila u bolnici, takođe ga je jednom prilikom spasila, tako što je lavežom alarmirala da je neprijatelj blizu. Jedno od njenih najvećih dostignuća je pomoć oko izgradnje vazdušne baze u Zalivu Lingejn. Smoki se kretala u odvodnim cevima ispod baze i provlačila žice za komunikaciju.

Kada nije učestvovala u ratu ili pomagala, Smoki je trikovima zabavljala povređene vojnike u bolnicama od Australije do Koreje. Rado je izvodila svoj najpoznatiji trik hodanja po užetu zavezanih očiju.

Bila je i terapijski pas. Preživela je rat i doživela duboku starost.

Danas ima dva spomenika, jedan je posvećen svim psima koji su nastradali tokom rata, a drugi su lično Bil i njegova supruga podIgli.

Bil je i dalje živ ima 99 godina i često prošeta sa svojim terijerima do spomenika psu koji mu je omogućio tako dugačak život.

Izvor: dresurapsa.com

Hrabri terijer žrtvovao svoj život i 10-godišnjaka spasao od vuka (VIDEO)

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
19 Shares
Share via
Copy link