Magazin

Deo građana zbunjen porukama pri proveri prijave za 100 evra

sto-evra-prijava

Neki od građana koji su se prijavili za jednokratnu novčanu pomoć od 100 evra bili su iznenađeni kada su prilikom provere statusa prijave dobili poruku: “Fizičko lice je u statusu dodeljivanja bankovnog računa”, iako imaju aktivan račun u banci koju su izabrali prilikom prijave.

S druge strane, pojedinci su dobili poruku da je sve u redu sa prijavom, iako trenutno nisu zaposleni i nemaju otvoren bankovni račun.

Povezivanje računa sa ličnim podacima

Iz Ministarstva finansija za “Blic Biznis” pojašnjavaju da poruka “Fizičko lice je u statusu dodeljivanja bankovnog računa” podrazumeva da su završene neophodne provere i da je u toku povezivanje aktivnog tekućeg računa sa unetim ličnim podacima prijavljene osobe.

Ukoliko prijavljeni ne poseduje aktivni tekući račun, otvara mu se i dodeljuje namenski račun za isplatu jednokratne pomoći.

S druge strane, navode iz Ministarstva, ako pri kontroli statusa prijave građanin dobije poruku da je sve u redu sa prijavom, to znači da su uneti podaci prošli neophodne provere i da ta osoba zadovoljava uslove propisane Uredbom, odnosno da je reč o državljaninu Srbije, da ima aktivno prebivalište i važeću ličnu kartu.

Za elektronsku prijavu građani treba da odu na sajt, da kliknu na polje “Podnošenje prijave” i tamo unesu svoje podatke – JMBG, broj lične karte i banku u kojoj imaju otvoren račun.

Ukoliko nemaju račun u banci, treba da kliknu na banku preko koje žele da im bude uplaćen novac. Takođe treba da označe polje kojim potvrđuju saglasnost za obradu ličnih podataka.

Nakon što se prijave, mogu i da provere status svoje prijave izborom drugog polja. Ukoliko imaju problema, mogu ih prijaviti izborom treće opcije – Prijava problema.

Oni koji žele da se prijave telefonom treba da okrenu broj kol centra – 0800/101-100.

Isplata penzionerima do srede, od 25. maja svima koji se prijave

Planirano je da isplata jednokratne pomoći za svih 1,78 miliona penzionera bude završena do srede.

Uprava za trezor Ministarstva finansija prebaciće u utorak rano ujutru sredstva za preostalih 650.000 penzionera, saopštio je ministar finansija Siniša Mali.

Kako je naveo, nakon što Republika prebaci sredstva bankama, obaviće se rasknjižavanje na tekuće račune penzionera tako da će novac istog dana, a najkasnije sutradan, biti na računima najstarijih građana.

Prethodno je u petak isplaćeno 100.000 penzionera koji imaju račune u poslovnim bankama, a u subotu 950.000 njih koji imaju tekuće račune u Poštanskoj štedionici.

U četvrtak i petak sledi isplata onima koji primaju socijalnu pomoć, a od 25. maja krenuće sukcesivna isplata svim ostalim građanima koji su se prijavili onlajn ili putem kol centra.

Prijava traje do 5. juna, a ministar finansija je rekao da očekuje da će nekoliko dana nakon toga svima biti isplaćena ova jednokratna pomoć.

Prema njegovim rečima, do danas u 18 časova prijavilo se ukupno 3,7 miliona građana.

Siniša Mali se izlupao za sve pare i pokazao da mu je s pravom poništen doktorat

16 Shares
Share via
Copy link