Magazin

“Dečji rođendan košta koliko i letovanje”: Paprene cene proslava u igraonicama, a termina nema mesecima unapred

igraonica
Foto: Shutterstock

Proslavu rođendana u brojnim graonicama u Beogradu praktično je nemoguće zakazati i dva meseca unapred. Iako su cene paprene, svi termini, pa čak i oni radnim danima, uveliko su popunjeni.

Sa tim problemom susrela se nedavno Beograđanka Miljana Lukić koja je pokušala da pronađe termin za drugi rođendan ćerkice.

– U jednoj igraonici najjeftiniji je paket od 600 evra, ali on ne uključuje hranu. Za 600 evra dobili bismo zakup igraonice na dva i po sata, usluge dvoje animatora za decu i neograničeno piće. Dodajte na to tortu koja košta stotinak evra i ispada da je za dečji rođendan potrebno izdvojiti kao za letovanje, kaže ona.

U većini igraonica samo zakup košta između 7.000 i 30.000 dinara. Ako se na to doda piće za minimum 20 gostiju i hrana, cena rođendana koji traje svega dva i po sata dostiže i 1.000 evra.

– Kada smo zvali da zakažemo u martu, rekli su nam da prve slobodne termine imaju u junu. Neki su imali i u maju, ali samo radnim danima u jutarnjim satima, na primer od 9.30, ili 10 sati, pa do 12.30. Na kraju smo uspeli da rezervišemo zakup jedne igraonice u maju koji košta 21.000 dinara. Hranu ćemo sami doneti, a piće će nas sigurno koštati između 200 i 300 evra, objašnjava Miljana.

Samo u poslednjih godinu dana cene rođendana skočile su za 30 odsto. Vlasnici igraonica za sve krive inflaciju i globalno poskupljenje svega, posebno hrane.

– Morali smo da korigujemo cene proslava zbog skoka cene goriva i hrane, ali najviše su skočile cene zakupa prostora u kom se igraonica nalazi. Sve je poskupelo, ne bi bilo logično da naše cene miruju, pa poskupeli su i vrtići. Proslava koja je prošle godine iznosila 450 evra, sada košta nešto više od 600 evra. Uprkos poskupljenju, svi vikendi su nam rezervisani do leta, kaže vlasnica jedne beogradske igraonice.

Ukupna cena proslave zavisi od brojnih faktora – znatno su skuplje proslave vikendima nego radnim danima, a jeftinije su i u jutarnjim terminima koji deci nisu najomiljeniji.

– Sledeće nedelje smo pozvani na tri rođendana. Dva su u ponedeljak, jedan je u utorak, svi u 18 sati, isplanirani da ljudi pokušaju da stignu posle posla. Ne sećam se godinama unazad da smo ikada išli na dečji rođendan radnim danom, priča jedna Beograđanka.

Oni koji ne uspeju da pronađu termin za proslavu u igraonici okreću se alternativama, zvanju manje grupe dece na dobru staru kućnu proslavu, grupnim odlascima u bioskop, “laser tag” igraonicama, muzejima, parkovima i sličnim opcijama koje često ispadnu deci i zanimljivije, a roditeljima jeftinije.

Izvor: Telegraf biznis

Novi trend u Beogradu i NS: proslavljaju ćerkicama rođendane u dečjim spa centrima sa pedikirom, manikirom, relaksom

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
49 Shares
Share via
Copy link