Magazin

Roditelji u Srbiji daju masnu lovu za igraonice, počeli da spaju rođendane oba deteta da sve obave o istom trošku

igraonica
Foto: Shutterstock

Iako na prvi pogled deluje da proslavama dečjih rođendana inflacija i rast troškova života ne mogu ništa, kada se malo dublje zagrebe, vidi se da kriza “drma” i ovaj deo naših života.

Na prvi pogled, igraonice su pune, iako su cene proslava na maksimumu. Ipak, trendovi se menjaju i kod proslava rođendana, pa roditelji sve češće za dečje žurke biraju termine koji su do pre godinu dana bili nezamislivi. Skoro pa večernji termini od 18:30, ili 19 sati radnim radnima, ili rani jutarnji termini vikendima, najčešći su izbor poslednjih meseci.

Ali, to nije sve. Najnovija praksa, umnogome uslovljena sveopštim poskupljenima i skokom rata za kredite koji su osiromašili kućne budžete, je zajedničke proslave rođendana za svu decu u jednoj porodici.

Bilo da porodica ima dvoje, ili troje dece, bilo da su im rođendani mesec dana, ili šest meseci udaljeni, bilo da je ralika među decom godinu, ili pet godina – sve se češće na pozivnicama za rođendan nalaze dva, pa čak i tri imena.

– Do sada smo deci slavili rođendane odvojeno, ali smo sada primorani ili da im slavimo zajedno, ili da im ne slavimo uopšte, jer za dva rođendana u igraonici u razmaku od nekoliko meseci nemamo novca – kaže Tanja Lukić, mama dvojice dečaka od 3 i 5 godina.

Oni su rešili da rođendane sinova, koje su prethodnih godina slavili u februaru i junu spoje, i da za vikend naprave zajedničko slavlje.

– Na ovaj način ćemo da prepolovimo troškove za proslavu, samo ćemo morati da smanjimo broj dece koju zovemo iz vrtića, jer nikako nećemo moći da “spakujemo” svu decu iz obe grupe u igraonicu. I ovako će proslava da nas košta oko 800 evra, kada se uračuna igraonica, animacija, maskota, torta… – objašnjava ona.

I dok je roditeljima ovaj način proslave olakšica za kućni budžet, teret odlaska na rođendan prebacuje se na goste.

– Umesto jednog poklona, moramo da kupimo dva, što je popriličan trošak. Još kad nam se spoji da imamo dva dupla rođendana tokom vikenda, na poklone damo ozbiljan iznos novca – kaže Vanja iz Beograda koja napominje da razume zašto njeni prijatelji prave jednu proslavu i kaže da će verovatno i ona tako na jesen da obeleži dan rođenja svojih mališana.

“Dečji rođendan košta koliko i letovanje”: Paprene cene proslava u igraonicama, a termina nema mesecima unapred

Izvor: Telegraf Biznis

Čitajte Luftiku na Google vestima

Share via
Copy link