Novi Sad

Promenada u Novom Sadu zabranjena za upotrebu, prodavcima i dalje naplaćuju zakupninu

Tržni centri u Srbiji počeli su sa radom ove sedmice, ali ne i Promenada Novi Sad. Objekat je već godinu ipo bez upotrebne dozvole, jer su odstupili od odobrenog projekta da bi uštedeli prilikom izgradnje. Poslednji rok za upotrebnu dozvolu istekao je 1. aprila.

Promenada do danas nije nabavila taj dokument, niti je o tome blagovremeno obavestila zakupce. Datum ponovnog početka rada nije poznat, a na ulazu u objekat istaknuto je obaveštenje da će to desiti „uskoro“.

Zakupcima je poručeno da se to može dogoditi za nedelju dana ako se reši pitanje upotrebne dozvole, dok u Upravi ovog tržnog centra nisu mogli da preciziraju tačan datum uz napomenu da će to biti tokom naredne sedmice. Izostalo je objašnjenje šta je sa dozvolom koju je trebalo da dobiju do 1. aprila.

Kako javlja 021, uprkos tome što su se zakupci pripremali kako bi bili spremni za otvaranje današnje otvaranje, obaveštenje o tome da se tržni centar ipak neće otvoriti dobili su kasno sinoć, sat pre ponoći. Zakupci koji su se obratili redakciji 021 navode da su iznenađeni odlukom kompanije „Nepi Real Estate“ (vlasnik Promenade) da ih u polednjem momentu obaveste da neće raditi i to zbog problema sa dozvolom, koju nisu dobili ni u dodatnom roku.

promenada-novi-sad
Foto: 021.rs

„Za vreme vanrednog stanja i poslednjih dana kada je postalo jasno da će tržni centri početi sa radom, Uprava Promenade ništa nije saopštavala, ali smo se svi spremali jer smo videli odluku Kriznog štaba, a i Nepi je izdao saopštenje da će njihov objekat u Kragujevcu početi da radi 8. maja. Međutim, u četvrtak pred ponoć, iako su se svi spremali za rad, dobili smo obaveštenje da se neće raditi do daljeg jer navodno zbog pojedinih lokala nije izdata upotrebna dozvola“, kaže jedan od zakupaca koji je tražio da ostane anoniman.

Zakupci kažu da su upoznati sa problemom Promenade oko dobijanja upotrebne dozvole zbog ispumpavanja podzemnih voda i protivpožarne zaštite, kažu i da je Nepi tokom vanrednog stanja izvodio radove u unutrašnjosti objekta kako bi otklonio problem, ali da ih je iznenadilo saopštenje vlasnika tržnog centra koji je svu krivicu svalio na zakupce.

„Usled nemogućnosti da pravovremeno prikupimo odgovarajuću dokumentaciju za lokale zakupaca, a takođe i imajući u vidu restriktivne mere koje su bile na snazi kao rezultat Covid-19, a koje su doprinele daljim odlaganjima, postupak pribavljanja upotrebne dozvole i dalje traje. Prema tome, molimo Vas da imate u vidu da radnje ne mogu biti otvorene dok postupak ne bude okončan, za šta smo uvereni da će se dogoditi u sledećih sedam dana. O tačnom datumu otvaranja ćemo Vas obavestiti u najkraćem roku, a svakako najmanje jedan dan unapred“, stoji su obaveštenju koje je Nepi poslao zakupcima.

Zakupci su ponašanje Uprave Promenade ocenili neodgovornim i podsetili da su tokom vanrednog stanja imali spor koji do sada nije rešen oko plaćanja zakupa. Naime, za razliku od vlasnika drugih tržnih centara, Nepi nije ukinuo plaćanje zakupnine ili omogućio popust na rentiranje tokom dva meseca u kojem nije bilo nikakvih prihoda, već traži da se plaća puna cena zakupa prostora.

„Ponudili su da se plaćanje odloži za 60 dana, ali to su i dalje veliki troškovi za neke prodavnice koje nisu radile dva meseca, a uz to imaju i stalne troškove. To nije ozbiljan problem za velike trgovinske lance, ali ima dosta i onih kojima je taj jedan lokal ceo posao. Zbog toga se grupa od oko 50 malih zakupaca organizovala i zatražila sastanak sa Upravom. Međutim, nikakvog odgovora još uvek nema“, navode zakupci.

promenada-ne-radi
Foto: 021.rs

U Upravi Promenade su potvrdili da objekat do daljnjeg ne radi, ali nisu pojasnili problematiku sa upotrebnom dozvolom.

„Uprava šoping centra postupajući u skladu sa nedavno donetom uredbom Kriznog štaba o popuštanju mera, donela je odluku po pitanju ponovnog otvaranja. Promenada će tako za sve posetioce biti otvorena tokom naredne nedelje, uz posebne mere zaštite svih posetilaca i zaposlenih u centru. Molimo građane za strpljenje, precizne informacije o otvaranju biće objavljene u narednim danima“, navodi se u dopisu Promenade poslatom redakciji portala 021.

Od Uprave ovog tržnog centra naknadno smo tražili dodatno pojašnjenje u vezi sa dozvolom i zatvaranjem objekta, kao i u vezi sa plaćanjem zakupa lokala, ali do objave ovog teksta odgovor nismo dobili.

Dodajmo i da se 021 uverio da se u registru građevinskih dozvola vodi da Promenada i dalje nema upotrebnu dozvolu, te da je 1. aprila istekao poslednji dodatni rok od 45 dana za njeno pribavljanje.

Podsetimo, u drugoj polovini 2018, kada je objekat skoro bio završen, ustanovljeno je da se investitor odlučio za jeftiniju varijatnu temelja i zaštite od podzemnih voda koja nije adekvatna za ovaj deo Novog Sada, gde je nekada bila močvara. Tada se ispostavilo da investitoru ni MUP nije izdao protivpožarne dozvole. Promenada je dobila privremenu dozvolu za rad od godinu dana, ali ni to nije bilo dovoljno i usledila su nova produženja.

Brzo i kuso: Promenada je počela da se ruši, i to na dan otvaranja (FOTO)

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

676 Shares
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • More Networks
Copy link
Powered by Social Snap