Magazin Novi Sad

Realnost Crnog petka u Novom Sadu: „Crn nam je svaki dan od skupoće“

Crni petak
Foto: SOPA Images / ddp USA / Profimedia

Čuvena godišnja rasprodaje poslednjeg vikenda u novembru, koja se pre nekoliko godina odomaćila i kod nas, poznatija kao Crni petak, ove godine prolazi mršavo kod Novosađana. Razlog su, naravno tanki novčanici, ali i činjenica da popusti od 20% i nisu neki povod za histeriju.

U novosadskim tržnim centrima Promenadi i BIGu, brojne radnje najavile su velika sniženja, koja će trajati i tokom vikenda. A kakva je zaista realnost i kupovna moć, najbolje oslikava komentar jedne Novosađanke na Fejsbuku: „Blago onima koji u današnje vreme u ovakvoj krizi misle o Crnom petku. Crn nam je svaki dan od skupoće!“.

Big

Sličnog su mišljenja i druge sugrađanke.

– Crni petak mi je kad svakodnevno idem u prodavnicu. Veću bolest od cena nisam videla. Juče odem do Biga da kupim deci zimsku obuću. Cipela patika 13.000 dinara. Totalno bezobrazno! Generalno su zaista neposnošljivo podigli cene. Nama će zaista biti predstojeći period crnji od svakog petka.

– To kod nas ne postoji, cene i sa tim popustima nisu realne. Za tu istu garderobu koju platite u zemlji Srbiji 200 evra na popustu u EU ćete tokom Crnog petka platiti 15 evra.

– Evo ja neki dan odem da pogledam tati za pantalone i koštale 2.500. Za dva dana odem da kupim (tada nisam imala novaca), preko cene zalepljena crvena nalepnica „na snizenju’“ 2.500. I znate šta, popi*dim. Pošla sam sa toliko novaca da ih kupim, ali po takvom ,,snizenju’“ nisam htela iz principa.

– Ma smešni popusti, prvo dignu cene, pa snižavaju. Smejurija, to samo negde van Srbije vredi otići ko ima mogućnost.

– Popusta ima svuda gde su prethodno uspostavili nerealne cene na 130% pa će ih spustiti za 20% tako da će kupci jeftino proći sa 110%.

– Pišu na sajtu online jakne snižene, npr. ove zimske duže, a cene u nebesima pa šta bi bilo da nisu. Kao da mi ne znamo sta je sniženje. Jedino kod nas ga nikad nije ni bilo.

– Jedino da odete u Austriju, Mađarsku ili Slovačku.

– Navlakuša

– Crni petak vam je ako petkom idete u šoping. Zacrni vam se od cena i popusta.

– Nema nigde. Prvo su podigli cene, sad malo spuste. Npr. košulja košta 3.500 hiljade, podigli je na 5.000 i nešto, pa spuste 20 ili 30%. Negde spuste i više ali više i podugnu pre toga. A mi brže bolje, akcija pa u kupovinu a ono ćorak nema ništa. Samo lud čovek može da ne skonta kako se to radi u Srbiji. Ko ne veruje nek prati neki proizvod pa će tako videti.

Bez obzira ne sve, nije loše malo pročešljati radnje. Možda se i „iskopa“ neka dobra akcija, pa barem da se jedan dan osećamo lepo, kada se vratimo iz kupovine.

Promenada

Pre nego što se zaputite u šoping u najveće tržne centre u Novom Sadu, možete se putem njihovih sajtova informisati o popustima u određenim radnjama.

Black Friday Big: https://www.bigcenters.rs/novi-sad/wp-content/uploads/sites/4/2022/11/BIG-NS-black-friday-lista-web-1200-bez-galerije.pdf

Black Friday Promenada: https://promenadanovisad.rs/wp-content/uploads/2022/11/popusti-2022-1.pdf

Srbija je zemlja u kojoj se priča o pravima potrošača, a oni nemaju prava na život

Helena Duković

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
133 Shares
133 Shares
Share via
Copy link