Magazin Svet

Nije se razdvajala od Elizabete II: Ko je princeza Ana, prva žena koja je učestvovala u Bdenju prinčeva?

princeza ana
Foto: Profimedia

Kraljica Elizabeta II preminula je prošli četvrtak u 96. godini života, u dvorcu Balmoral u Škotskoj. Uz nju je, osim sina Čarlsa, bila i jedina kći, princeza Ana. Ona se nije razdvajala od svoje majke ni nakon njene smrti, putujući automobilom iza kraljičinog kovčega šest sati iz dvorca Balmoral u Edinburg, a potom vojnim avionom za London.

Bila je to izričita kraljičina želja, piše portal Miss7. Naime, Elizabeta II je tražila da je na njenom poslednjem putovanju isprati princeza Ana, što je odraz poštovanja koje je imala prema svojoj jedinoj kćerki, koju nazivaju i najmarljivijom članicom kraljevske porodice.

Foto: Profimedia

Princeza Ana je tako postala prva žena koja je učestvovala u Bdenju prinčeva, pridruživši se svojoj trojici braće, dok su stajali i držali stražu pored kovčega svoje majke u Katedrali Svetog Džajlsa u Edinburgu. Tradicija je započeta još 1936, za vreme kralja Džordža V. Princeza Ana (72), koja je bila veliki oslonac svojoj majci, posebno nakon smrti princa Filipa, nosila je svoju ceremonijalnu uniformu iz mornarice.

Foto: Profimedia

Kao drugo dete kraljice Elizabete II i princa Filipa, princeza Ana rođena je 15. avgusta 1950. i bila je druga u redu za krunu, odmah nakon svog starijeg brata Čarlsa. Trenutno je 16. u redu, nakon Čarlsove dece i unuka.  Iako nikad neće postati kraljica, princeza Ana ima vrlo značajnu ulogu u monarhiji, ne samo kao sestra trenutnog kralja i kćerka bivšeg monarha, već i kao jedna od najmarljivijih članica britanske kraljevske porodice.

Udata je, od 1992, za Timotija Lorensa, pomorskog oficira u penziji. Pre njega, bila je u braku s kapetanom i jahačkim olimpijcem Markom Filipsom, sa kojim ima dvoje dece, koja su joj podarila petoro unučadi.

Uključena je u više od 300 raznih humanitarnih organizacija i najzaposlenija je članica kraljevske porodice, budući da veći deo godine provodi na službenim događajima. Ljubiteljka je jahanja, učestvovala je na Olimpijskim igrama 1976, jašući jednog od kraljičinih konja, a danas je predsednica Britanske olimpijske organizacije i članica Međunarodnog olimpijskog komiteta. Poznata je po ozbiljnom stavu i bezrezervnom pružanju podrške svojoj porodici.

Foto: Profimedia

Jednom prilikom izbegla je vlastitu otmicu. Još 1974. mentalno oboleli Ijan Bal (26) pokušao je da je otme.

– Bilo je jako frustrirajuće, stalno sam ponavljala kako ne želim da izađem iz auta i da neću izaći, rekla je jednom prilikom za BBC.

Bala je uhvatila policija, a tadašnji premijer Harold Vilson pohvalio je Anu i rekao kako je pokazala “neverovatnu hrabrost i savesnost”.

Izvor: Miss 7

Hari i Megan stigli u Veliku Britaniju, kralj Čarls naredio sinovima da zakopaju ratne sekire

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
28 Shares
Share via
Copy link