srecna-zena
Lifestyle

Pretvorite neuspeh u veliku pobedu

Većini ljudi dešava se da, kada ne uspeju u nekom poslu ili gradeći odnose s drugima, počinju da sumnjaju u sebe i osećaju stid. No, odupiranje potrebi da se sakrijemo “u mišju rupu” i potisnemo neprijatna osećanja, uz pronalaženje hrabrosti da sve prihvatimo kao jednu od mnogih etapa u životu, pomoći će nam da očvrsnemo, da budemo spremniji za nove izazove, ali i da manje osuđujemo sebe i druge. Dakle, ako niste pobedili iz prvog, dobro se pripremite za nove pokušaje i uspeh vam jednostavno ne gine…

Udahnite svoj poraz punim plućima

Možda ćete neposredno nakon kraha osetiti potrebu da učinite bilo šta kako biste umanjili osećaj stida i neprijatnosti, bilo preduzimanjem drastičnih koraka s ciljem da ispravite grešku ili pak zatvaranjem u sebe i udaljavanjem od sveta. Umesto toga, zastanite i počnite da se suočavate s činjenicama takvima kakve jesu.

 Ne poistovećujte sebe sa svojim odlukama i postupcima

girl-worried-couch

Posle nekog vremena, kada se malo smirite, shvatićete da su neuspešne vaše odluke i postupci a ne vi sami. Ovo razdvajanje pomoći će vam da steknete jasan uvid, da uplovite u fazu prihvatanja i samoopraštanja – taj način ćete neutralisati osećaj stida, koji je neminovan pratilac neuspeha.

Zatražite savet od prijatelja

prijateljski-savet

Razgovarajte s bliskim osobama, zamolite ih da vam kažu kakvo je njihovo mišljenje o tome šta vam se dešava – to će baciti novu svetlost na problem i pomoći će vam da se suočite sa svojim slabim tačkama. Sagledavajući stvari iz druge perspektive ublažićete strogost prema sebi i ojačati samopouzdanje.

Otvoreno govorite o tome

Ako bez ustezanja pričate o svom neuspehu, osećaćete se manje postiđeno, što će vam dati novu snagu. Bićete sposobni da jasnije sagledate put koji ste do sada prešli i da sve što ste naučili iz poraza primenite kada budete pravili nove planove.

Uvek imajte na umu: bez rizika nema dobitka!

mujer-con-pulgar-arriba-y-a

Naoružani novim spoznajama, samopouzdanjem i samoopraštanjem, bićete potpuno spremni za nove izazove. I zapamtite – da biste uspeli, morate da rizikujete poraz.

Pročitajte još i citate Duška Radovića

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku

Angelina Čakširan

Angelina Čakširan

Novinarka, reporterka koja za 40 godina karijere uvek stiže tamo gde drugi nisu ni pomišljali da može da stigne. I uvek donese najluđe priče, sa jednakom energijom i zanosom. Više puta nagrađivana. Doživotno rokenrol!

Dodaj komentar

Klikni da komentarišeš