Lifestyle

Pretvorite neuspeh u veliku pobedu

Većini ljudi dešava se da, kada ne uspeju u nekom poslu ili gradeći odnose s drugima, počinju da sumnjaju u sebe i osećaju stid. No, odupiranje potrebi da se sakrijemo “u mišju rupu” i potisnemo neprijatna osećanja, uz pronalaženje hrabrosti da sve prihvatimo kao jednu od mnogih etapa u životu, pomoći će nam da očvrsnemo, da budemo spremniji za nove izazove, ali i da manje osuđujemo sebe i druge. Dakle, ako niste pobedili iz prvog, dobro se pripremite za nove pokušaje i uspeh vam jednostavno ne gine…

Udahnite svoj poraz punim plućima

Možda ćete neposredno nakon kraha osetiti potrebu da učinite bilo šta kako biste umanjili osećaj stida i neprijatnosti, bilo preduzimanjem drastičnih koraka s ciljem da ispravite grešku ili pak zatvaranjem u sebe i udaljavanjem od sveta. Umesto toga, zastanite i počnite da se suočavate s činjenicama takvima kakve jesu.

 Ne poistovećujte sebe sa svojim odlukama i postupcima

girl-worried-couch

Posle nekog vremena, kada se malo smirite, shvatićete da su neuspešne vaše odluke i postupci a ne vi sami. Ovo razdvajanje pomoći će vam da steknete jasan uvid, da uplovite u fazu prihvatanja i samoopraštanja – taj način ćete neutralisati osećaj stida, koji je neminovan pratilac neuspeha.

Zatražite savet od prijatelja

prijateljski-savet

Razgovarajte s bliskim osobama, zamolite ih da vam kažu kakvo je njihovo mišljenje o tome šta vam se dešava – to će baciti novu svetlost na problem i pomoći će vam da se suočite sa svojim slabim tačkama. Sagledavajući stvari iz druge perspektive ublažićete strogost prema sebi i ojačati samopouzdanje.

Otvoreno govorite o tome

Ako bez ustezanja pričate o svom neuspehu, osećaćete se manje postiđeno, što će vam dati novu snagu. Bićete sposobni da jasnije sagledate put koji ste do sada prešli i da sve što ste naučili iz poraza primenite kada budete pravili nove planove.

Uvek imajte na umu: bez rizika nema dobitka!

mujer-con-pulgar-arriba-y-a

Naoružani novim spoznajama, samopouzdanjem i samoopraštanjem, bićete potpuno spremni za nove izazove. I zapamtite – da biste uspeli, morate da rizikujete poraz.

Pročitajte još i citate Duška Radovića

Angelina Čakširan

Novinarka, reporterka koja za 40 godina karijere uvek stiže tamo gde drugi nisu ni pomišljali da može da stigne. I uvek donese najluđe priče, sa jednakom energijom i zanosom. Više puta nagrađivana. Doživotno rokenrol!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

generic vignette (DESK luftika.rs)
Share via
Copy link