Magazin Svet

Apokaliptične scene, zbog suša presušile najveće reke u Evropi (FOTO/VIDEO)

reka po 2
Foto: Printscreen Euronews

Stara dama ne zna šta ju je snašlo. Evropa ne samo da se suočava sa nadolazećom ekonomskom krizom, već njene nevolje uvećavaju i klimatskim promene. Širom starog kontinenta reke presušuju, što bi moglo da zaustavi tok svega – od goriva do hemikalija, piše Euronews.

Ako vodni putevi Zapadne i Južne Evrope budu previše plitki da bi njime mogli da plove brodovi, planovi za prebacivanje prevoza tereta sa puteva na reke biće jalovi. A fotografije nisu ohrabrujuće.

Foto: Printscreen Italy news 24

“Velika reka više ne postoji”, alarmirao je nedavno ANBI, saopštivši da je nivo najduže reke u Italiji, moćne Po, najniži je od kada se prate podaci. Satelitski snimci reke koja teče od jugozapadnih Alpa do Jadranskog mora, pokazuju proširene delove isušenog korita.

To je rezultat ekstremne suše, zbog koje su italijanski zvaničnici proglasili vanredno stanje prošlog meseca za područje oko reke Po, koja navodnjava trećinu poljoprivredne proizvodnje u zemlji.

Njena struja toliko je oslabila, da u nju sada prodire slana morska voda, uništavajući useve. Za dve nedelje količina vode je prepolovljena i pala na nešto više od 170 metara kubnih u sekundi, a da bi se sprečio prodor morske vode, protok bi morao da bude 450 centimetara u sekundi, podaci su Agencije.

Po, međutim, nije usamljen slučaj. U velikim jezerima na severu zemlje voda je već pala ispod rekordno niskog nivoa ili mu je blizu. Snažno opada i u prirodnim rezervoarima u centralnoj Italiji.

Nivo vode u Tibru je na najnižem nivou u poslednjih nekoliko godina, a u Anijenu je protok prepolovljen. Lacio je pre desetak dana proglasio vanredno stanje i ograničio potrošnju vode u pojedinim opštinama, gde građanima nije dozvoljeno da zalivaju bašte ili pune bazene.

Fotografije najduže francuske reke, Loare, uznemirile su Tviter zajednicu. „Sada možete da pređete preko nje“, napisala je francuska senatorka i kopredsedavajuća Evropske zelene partije, Melani Vogel, preneo Okvir.

Internetom su se širile fotografije korita reke koje više liči na pustinju, a navodno je presušilo do te mere, da ljudi preko nje mogu da pređe, a da se ne pokvase.

Loara nije jedina reka zbog koje je narod Francuske zabrinut. Voda u rekama Rona i Garona je navodno previše topla da bi efikasno ohladila nuklearne reaktore u nacionalnim elektranama. U dve trećine zemlje vlada je proglasila vanredno stanje pošto je kiše manje za čak 85 odsto, piše BBC.

Koliko klimatske promene imaju opipljiv uticaj na svakodnevni život, pokazuje situacija na rekama i u drugim Evropskim zemljama.

Foto: Euronews / Reka Rajna

Zbog niskog nivoa vode na Rajni, glavnoj reci koja povezuje luke u Roterdamu i Antverpenu sa industrijskim središtem Nemačke i Švajcarskom bez izlaza na more, otežano je otpremanje uglja, hemikalija i druge robe u fabrike i elektrane u reku, piše Politiko.

U Velikoj Britaniji, izvor reke Temze je navodno presušio dalje nizvodno nego ikada ranije.

Izvori: Euronews, BBC, Okvir, Italy 24 News, Politiko

Čovečanstvo u “ekološkom dugu”, potrošili smo sve prirodne resurse za ovu godinu

Ekipa Luftike

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

38 Shares
Share via
Copy link