Magazin Srbija

Preminuo patrijarh Irinej

Patrijarh srpski Irinej preminuo je u 90. godini života, tokom lečenja od posledica koronavirusa.

Ovu informaciju prvi je objavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić na svom Instagram nalogu.

 

– Čast mi je bila što sam Vas poznavao. Takvi kao Vi nikada ne odlaze… – napisao je Vučić jutros nešto nakon sedam časova.

Juče se prvobitno pojavila informacija da je patrijarh, koji je bio u teškom stanju, preminuo, ali je ona potom demantovana.

Patrijarh Irinej je od 5. novembra bio na lečenju, a dan ranije je konstatovano da je pozitivan na kovid-19.

Patrijarh srpski Irinej Gavrilović rođen je u selu Vidova kod Čačka 1930. godine. Na krštenju je dobio ime Miroslav.

U rodnom selu završio je osnovnu školu, a potom gimnaziju u Čačku. Po završetku gimnazije upisao je i završio Bogosloviju u Prizrenu, a zatim i Bogoslovski fakultet u Beogradu. Po završenom fakultetu odlazi u vojsku.

Po povratku iz vojske ubrzo biva postavljen za suplenta (profesora) Prizrenske bogoslovije. Pre stupanja na dužnost profesora, oktobra meseca 1959. godine, u manastiru Rakovica, od strane Patrijarha srpskog Germana, prima monaški čin, dobivši monaško ime Irinej.

U oktobru 1959. godine, u crkvi Ružici na Kalemegdanu je rukopoložen u čin jeromonaha. Dok je bio profesor u Prizrenskoj bogosloviji, upućen je na postdiplomske studije u Atinu.

Godine 1969. postavljen je za upravnika Monaške škole u manastiru Ostrog, odakle se vraća u Prizren, gde je postavljen za rektora Prizrenske bogoslovije. Sa te dužnosti 1974. izabran je za vikarnog episkopa patrijarha, sa titulom episkopa moravičkog. Godinu dana kasnije, 1975. godine izabran je za episkopa niškog.

Na Svetom arhijerejskom saboru Srpske pravoslavne crkve, 22. januara 2010. godine, izabran je za arhiepiskopa pećkog, mitropolita beogradsko-karlovačkog i patrijarha srpskog.

Izvor: Instagram, RTS, Informativna služba SPC

Ana Marković

Štreber i boem. Bosanka i Banaćanka. Novinar. Hodajući detektor laži i emiter istine. Omiljenost - miris uštipaka u 9 ujutru, selo, leto i grlati petao, crk'o dabogda.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

33 Shares
Share via
Copy link