Srbija Vesti

Sumnja se da su preminulu novorođenčad sahranjivali na neobeleženim grobljima u krugu i u blizini bolnice u Prokuplju

Tema nestalih beba, prikrivanje dokaza od strane državnih organa, patnja i agonija roditelja koji se decenijama nadaju da njihova deca možda ipak jesu među živima, jedna je od najbolnijih i najužasnijih u našem društvu.

Udruženje za istinu i pravdu o bebama i članovi Komisije za prikupljanje činjenica o statusu noorođenih beba za koje se sumnja da su nestale tvrde da poseduju dokaze o postojanju dva nelegalna groblja novorođenčadi u Prokuplju. Jedno se nalazi u samom bolničkom krugu, dok je drugo u neposrednoj blizini Opšte bolnice „Dr Aleksa Savić“.

Sumnje proističu iz rešenja Višeg javnog tužilaštva iz 2004. godine sastavljenog u slučaju porodice Stanković iz Žitorađe. Stankovići su te godine podneli tužbu zbog sumnji da njihovo dete nije umrlo nakon rođenja 1981. godine, kako im je tada rečeno u prokupačkoj bolnici.

U ovom slučaju, koji je završen tek krajem prošle godine, svedočili su i zaposleni u bolnici sa tvrdnjom da su bebe koje su rođene mrtve ili su preminule nakon rođenja sahranjivane na dve neobeležene lokacije, u bolničkom krugu i parceli koju su nazvali bolnički Borovnjak.

BOLNICA-PRIJAVA-PAVLOVIC
Foto: Rešetka.rs

Udruženje za istinu i pravdu o bebama podnelo je krivičnu prijavu protiv rukovodstva prokupačke bolnice.

– Mi smo danas podneli krivičnu prijavu protiv nadležnih u bolnici i svih ostalih nn lica zbog nezakonitog sahranjivanja novorođenčadi. Ovo je naš prvi korak, jer u rešenju koje je potpisalo Više javno tužilaštvo u Prokuplju, povodom slučaja porodice Stanković se na dva mesta se navodi, na osnovu izjava zaposlenih u bolnici, da su deca koja nisu bila živa na rođenju i po rođenju sahranjivana na tim lokacijama. Mi tražimo da se utvrde tačne lokacije, eshumiraju ostaci i utvrdi koliko je beba sahranjeno i njihov identitet – rekao je Radiša Pavlović, predsednik ovog udruženja.

prokuplje bolnica
Foto: Rešetka.rs

Sumnja na ilegalna groblja pojavila se kada se ispitivao slučaj tek rođene bebe 1981. godine Slađane i Branka Stankovića iz Žitorađe. To im je bilo prvo dete i kako im je rečeno dan posle porođaja, preminulo je. Branko je tada tražio da uzme bebu i da je sahrani, ali mu nisu dali. Kako su bili mladi roditelji, odnosno Slađana je imala svega osamnaset godina, nastavili su život i verovali da je zaista beba preminula, piše Rešetka.

BOLNICA-STANKOVICI-768x576
Foto: Rešetka.rs

– Onda je 2004. godine moja svekrva srela medicinsku sestru koja je tada radila i klupko je počelo da se odmotava. Ispričala nam je strašne stvari i rekla da će svedočiti i mi smo tada podneli prijavu. Vodio se slučaj i na kraju je nedavno tužilaštvo donelo rešenje u kojem svedoci tvrde da su bebe sahranjivali na dve lokacije – rekla je Slađana Stanković, koja je sa još nekoliko majki bila u prokupačkoj bolnici.

BOLNICA-PRIJAVA
Foto: Rešetka.rs

Ona kaže da neće odustati od istine i da hoće da zna ako je njeno dete zaista preminulo gde je.

– Hoću dokaz da nije živo. Imam još četvoro dece i sva su mi podjednako važna, pa i ovo čija sudbina mi je i danas nepoznata – dodaje Slađana.

Sadašnja direktorka Opšte bolnice „Dr Aleksa Savić“ Snježana Arsić kaže da nema saznanja o tome i  da je ovo prvi put da čuje da su bebe sahranjivane u bolničkom krugu. Ona je na ovoj funkciji pet poslednjih godina.

– Mi zaista nemamo saznanja da se to činilo. Neka nadležni organi ispitaju sve okolnosti – kazala je Arsić.

Autor: B. Roganović/Rešetka

Pravi Srbin očistio korito Toplice, a za pravi patriotizam nagrađen je kaznama

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
199 Shares
199 Shares
Share via
Copy link