Magazin

Jezive sudbine beba iz Jugoslavije: „Ceo život imam osećaj da je ona negde blizu mene“

bebe-iz-jugoslavije
Screenshot: RTL

Zadnjih decenija sve se otvorenije govori o jezivim pričama o bebama iz Jugoslavije. Slučaj još nije rešen.

Desestine, stotine, neki kažu i hiljade dece nestale su iz porodilišta u celoj bivšoj državi.

Njihovim je roditeljima rečeno da su bebe umrle, ali nikad nisu saznali od čega i decu nikad nisu mogli sami pokopati.

Roditelji sumnjaju da su deca ukradena i prodata u zapadne zemlje, piše RTL.

– Medicinska sestra mi je rekla: ‘Pričekajte ovde, pokazaću vam ćerku.’ Ona ju je dignula, pokazala, ali nije mi je dala. Gledala sam je kroz staklo. Toliko sam bila udaljena od nje, udaljena staklom. Tako sam je videla. Je li bila moja ili nije – to ne znam – govori za RTL svoju potresnu priču Marija Nemela iz Slovenije.

Nikada dete nije držala u rukama, a jedino što pamti je da je curica imala crnu kosu.

– Kako bi se zvala? Sonja, kao moja ćerka sada – dodaje Marija.

I danas bi imala 63 godine. Gospođi Mariji nakon porođaja u bolnici su rekli da je beba zdrava, ali da mora u inkubator jer je ranije rođena.

Otpustili su Mariju, Sonju ostavili u bolnici i telegramom javili da je preminula.

– Išla sam u Sloveniji u Ured za ljudska prava i tamo mi je žena rekla da oni nemaju ništa s tim i da odem u bolnicu gde sam rodila. Ja sam išla u bolnicu, ali već na telefonu su mi rekli: ‘Pa šta hoćete gospođo, ćerka vam je umrla i gotovo’ – prepričava Marija.

Rekli su joj da ne tuguje jer da će ionako roditi još dece.

Nije dobila ni smrtni ni rodni list, ne zna ni gde joj je ćerka pokopana jer to je bolnica, kako su joj rekli, sredila.

Marija kao da nikada nije rodila.

„Nikad nisam prebolela brata blizanca, osećam da je tu“

Slično se dogodilo i porodici Jeseničnik. Suzana Jeseničnik pokazuje fotografiju iz porodilišta na kojoj nedostaje nen brat blizanac Janko.

– Ne poznaješ svog brata blizanca, bili smo blizanci, a ja ga nikada nisam prebolela, osjećam da je tu. Mi ga se nismo odrekli, mislimo da je bio ukraden i prodan – kaže Suzana Jeseničnik iz Slovenije.

I njen brat bio je zdrav dok odjednom nije došlo obaveštenje iz bolnice da je umro od plućne infekcije. Nisu mogli ni pogreb održati. Bolnica je i u ovom slučaju sve sredila.

Njenoj porodici rekli su da je pokopan na jednom groblju, ali nikada ga nisu smeli prebaciti u porodičnu grobnicu, a nakon nekog vremena groblje je prebačeno, sagrađeno je novo.

Tamo više nema Jankove grobnice. Papiri koje su im dali u bolnici imaju nejasne podatke, pa čak i netačne. Na nekima nema pečata, na nekima piše da u porodici imaju četvero žive dece. Njih je, inače, troje.

– Po svemu sudeći, i svim drugim majkama, gotovo identična situacija se dogodila. Nisu videli preminulo dete, nisu ga same smele pokopati, nije bilo pogreba. Nisu ih ni očevi videli – dodaje Suzana.

Samo u Sloveniji 70-ih i 80-ih nestalo 56 beba

Na sličan je način, kažu, nestalo 56 beba samo u Sloveniji, uglavnom 70-ih i 80-ih. Majke koje traže svoje bebe ponovno je okupila Simona.

– Ne mogu reći da su sva deca umrla, idemo više ka tome da su deca prodata ili nelegalno usvojena. Ja sam išla po svim ministarstvima u Sloveniji, lepo su me primili, pokazali razumevanje, ali nismo imali neku saradnju. Ali mi ne odustajemo – govori Simona Kalanj, koja predstavlja sve oštećene porodice u Sloveniji.

Zbog Simone je Marija prvi put dobila dokumente pre tri meseca. Nakon 63 godine. Odjednom piše da je beba imala upalu pluća, da je puštena kući zajedno s majkom, a onda istog datuma premeštena.

Gde – pita se ova porodica. I još mnogi drugi. Simoni se porodice javljaju svakog dana.

– Konkretno, imamo jedan slučaj za koji verujemo najviše da je dete živo i dobili smo odgovor da to dete nikada nije bilo sahranjeno na groblju u Mariboru. A bolnica je toj mamici obećala da će to dete sahraniti u limenom sandučiću – prepričava Simona.

Ovakvih sudbina, kao što je Jankova ili Sonjina, ima puno na području bivše Jugoslavije.

A sve ove slovenske porodice nastavljaju tražiti decu koju su poslednji put videle u porodilištima.

– Ceo život imam osećaj da je ona negde blizu mene, da negde živi, da negdje je – govori Marija, koja još uvijek traži ćerku Sonju.

Roditelji nestalih beba iz 3 udruženja traže od Zagorke Dolovac da se probudi i potera tužioce na posao

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
Share via
Copy link