Magazin

Preminula istaknuta srpska kompozitorka i akademik Isidora Žebeljan

isidora zebeljan
FOTO: DEJAN ŽIVANČEVIĆ/RAS SRBIJA

Jedna od najvećih savremenih srpskih kompozitorki Isidora Žebeljan preminula je u 54. godini posle duge i teške bolesti.

– Preminula je naša Isidora! Veliki gubitak za muzičku umetnost! Večna slava i hvala, za stvaranje, prijateljstvo, razumevanje i društvenu aktivnost – saopštio je na Tviteru flautista Ljubiša Jovanović.

Isidora Žebeljan rođena je u Beogradu 27. septembra 1967. godine. Diplomirala je i magistrirala kompoziciju na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi Vlastimira Trajkovića. Od 2002. godine na tom fakultetu radila je kao profesorka kompozicije.

Za svoja dela dobila je važne nagrade u zemlji i u inostranstvu, među kojima je i Mokranjčeva nagrada (2004).

Izabrana je za člana Srpske akademije nauka i umetnosti 2006, a za člana Svetske akademije umetnosti i nauka 2012. godine.

Berlinski časopis Der Freitag izabrao je Isidoru Žebeljan za jednu od deset najperspektivnijih javnih ličnosti na svetu za 2009. godinu.

Godine 2014, kao prva javna ličnost sa Balkana, dobila je nagradu Parlamentarne skupštine mediteranskih zemalja, za dostignuća u oblasti kulture i umetnosti.

Isidora Žebeljan je takođe jedan od najistaknutijih srpskih savremenih kompozitora muzike za pozorište i film. Komponovala je muziku za više od trideset pozorišnih predstava u svim značajnim kućama u Srbiji, Norveškoj, Hrvatskoj i Crnoj Gori.

Za svoj rad na tom polju tri puta joj je dodeljena Sterijina nagrada. Četiri puta je osvajala nagradu Yustat Bijenala pozorišnog dizajna za najbolju pozorišnu muziku.

Radila je na nekoliko filmskih partitura, uključujući i orkestraciju muzike Gorana Bregovića za filmove “Dom za vešanje”, “Arizona drim”, “Podzemlje” (u režiji Emira Kusturice), “Kraljica Margo” (režija P. Šero) i “D serpent kis” (režija P. Ruselo).

Autorka je muzike za film Miloša Radivojevića “Kako su me ukrali Nemci”, za koju je 2011. godine dobila nagradu za najbolju originalnu muziku na Filmskom festivalu u Sopotu, kao i nagradu srpskog FIPRESCI-ja, 2012. godine.

Muziku Isidore Žebeljan izvode najznačajniji ansambli današnjice, poput Okteta Berlinske filharmonije, simfonijskog orkestra BBC-ja, Geteborškog simfonijskog orkestra, Academy of St. Martin in the Fields, Bečki simfoničari, Brodski kvartet i mnogi drugi.

Njene kompozicije se redovno izvode širom Evrope, Izraela, Dalekog Istoka, Amerike, Afrike i Australiji, a autorski kompakt diskovi muzike koju je komponovala objavljeni su u Nemačkoj i Velikoj Britaniji.

“Akademik Isidora Žebeljan je bila jedna od najistaknutijih savremenih srpskih kompozitorki muzike za pozorište i film. Komponovala je muziku za 40 pozorišnih predstava u svim značajnim kućama u Srbiji, Norveškoj, Hrvatskoj i Crnoj Gori. Za svoj rad na tom polju tri puta joj je dodeljena Sterijina nagrada. Pored toga, dobitnica je velikog broja nagrada i priznanja za svoj rad, kako u Srbiji tako i u inostranstvu”, navodi se u saopštenju SANU.

Neka od njenih najvažnijih dela su: opere “Zora D”, “Maratonci”, “Simon izabranik”, “Dve glave i devojka”, “Nahod Simon”, orkestarska dela “Konji Svetog Marka”, “Zujte strune”, “Escenas picaras”, koncertantna dela “Igra drvenih štapova” za hornu i gudače, “Frula i flamingosi” za klarinet i orkestar, “Tri čudne ljubavi” za violinu i orkestar i ciklus pesama za glas i orkestar “Rukoveti”.

Odlazak Isidore Žebeljan je “veliki gubitak za Srpsku akademiju nauka i umetnosti i celokupnu srpsku i svetsku umetnost i kulturu”, ocenjeno je u saopšenju SANU, prenosi 021.

Mesto i vreme sahrane biće naknadno objavljeni.

Nekoliko dana pred smrt Enio Morikone napisao čitulju sam sebi

Redakcija

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

45 Shares
Share via
Copy link