Magazin Srbija

Evo kandidata za glupost godine: prelazio prugu dok voz nailazi, preživeo pukom srećom

voz-pruga-vreoci
Foto: Printscreen/Youtube/Dorde Stojkovic

Veliki broj nesavesnih vozača i neodgovornih učesnika je u saobraćaju, svakog momenta. Učeni još iz doba zabavišta; pogledaj tri puta levo-desno i pređi ulicu na pešačkom prelazu je korisno.

Na prilazu pruzi, kada postoji rampa i spuštena je, ovo pravilo ne važi. Tada se čeka – jer nailazi voz a sa životom se ne treba igrati. Ipak, neki ljudi iako sasvim odrasli (fizički), ne čekaju da voz prođe već rampu zaobilaze.

Na pruzi Beograd – Bar kod mesta Vreoci kompozicija BG voza protutnjala je šinama. Vozač automobila pokušao je da pređe pružni prelaz obezbeđen polubranicima sa svetlosnim znacima, koji su u trenutku nereće bili spušteni i ispravni.

Zaobišao rampu a voz nailazi

Muškarac koji je upravljao vozilom, nestrpljiv da pričeka, izašao je iz auta i pogledao da li je voz u blizini. Video je da “nije”, vratio se u automobil i zaobišao rampu zaustavivši se tik ispred pruge. U tim trenucima koji su mogli da ga koštaju života, u punoj brzini približavao se zahuktali voz.

Srećom, 35-ogodišnji vozač, uočivši ga odreagovao je u deliću sekunde – panično je „izleteo“ iz svog vozila i potrčao unazad. Voz je zakačio prednji deo automobila i odbacio ga par metara unazad. Na taj način je izbegnuta potencijalno fatalna nesreća.

Primer neponašanja u saobraćaju

Neodgovorni vozač je izbegao smrt, pukom srećom – ali je, bar verujemo, iz ovoga nešto i naučio. No, on je prvo pobegao sa lica mesta ali se vratio kada je policija došla da uradi uviđaj. Pojedini beogradski mediji javili su da je u ovom sudaru voza i automobila kod Vreoca bilo povređenih.

Sreća je i u tome što je muškarac bio sam u automobilu a reč je o mlađoj osobi koja je vitalna. Zamislite baku ili deku na suvozačevom mestu – ili bolje nemojte. Ipak, na bezbednost u saobraćaju uvek treba podsećati. Ovaj bizarni incident i postupak čoveka koji svoj život dovodi u opasnost ponovo impliciraju da se saobraćajni propisi konstantno krše.

Zašto to radiš?

Apelujemo na sve vozače da se pridržavaju pravila u saobraćaju i ne dovode sebe i druge u opasnost. A ako su spremni da sebe izlože neposrednoj opasnosti i kockaju se svojim životom, neka to ne rade drugima. Mašinovođa bi morao u zatvor da je “samleo” auto i usmrtio ovog čoveka koji se bahato ponaša iako je bio nemoćan da uradi bilo šta.

Zašto bi porodice ispaštale i bile eventualno uništene i zavijene u crno zbog postupka pojedinca? To se odnosi na sve pojedince koji se na ovakav način ponašaju. A ima ih podosta. Razmišljajte o posledicama. Ovaj snimak je primer, sa srećnim epilogom, koji govori kako se ne sme ponašati u saobraćaju.

Statistika ne laže: U Norveškoj 1, a u Srbiji 534 poginule osobe u saobraćajnim nesrećama

Stefan Savkić

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

275 Shares
275 Shares
Share via
Copy link