Magazin Novi Sad

Pretučeni aktivista iz Novog Sada pisao Evropskom parlamentu: Opasno je kritikovati vlast u Srbiji

Građanski aktivista Milan Vujić pisao je Evropskom parlamentu navodeći da je napad na njega, 9. avgusta bio politički motivisan i da je Srbija danas postala zemlja u kojoj je izuzetno opasno kritikovati vlast, kao i političare i aktere bliske vlastima.

Vujić je naveo da iz svog iskustva može da kaže da je glavni generator nasilja prema kritičarima sama vlast i da je smatra odgovornom za napad 9. avgusta.

On je ocenio da kao zemlja kandidat za članstvo, Srbija mora biti bliža vrednostima EU, ali da ona ide u suprotnom pravcu već duže vreme.

Vujić je dodao da je Srbija zemlja sa zarobljenim medijima i da građanski aktivisti, opozicioni političari, predstavnici civilnog društva i predstavnici akademske zajednice često doživljavaju medijski linč zbog kritikovanja vlasti.

Istakao je da je zajednička reakcija EU na dešavanja posle izbora u Belorusiji podsetila građane Srbije zašto su vrednosti EU nešto čemu teže.

„Međutim, to je istaklo veliki jaz između podrške koje građani Belorusije trenutno imaju od EU i podrške koju prodemokratski i proevropski građani Srbije, nažalost, često ne osećaju da dobijaju od EU kao celine“, navodi se u pismu.

„I ako je cilj napada na mene bio taj da se utišam i prestanem sa svojim delovanjem, ja to ne planiram da učinim. Neću odustati od svojih principa i ideala, nastaviću da se borim za modernu evropsku Srbiju. Već sada, bez obzira na to što se nisam oporavio, pregovaram o budućem radu, projektu i delovanju po tom pitanju“, navodi Vujić.

Pismo je upućeno poslanicima Tanji Fajon, Vladimiru Bilčiku i Dejvidu Mekalisteru.

Podsetimo, novosadska policija privela je 22-godišnjeg Novosađanina zbog sumnje da je napao aktivistu Milana Vujića. Aktivista i student Pravnog fakulteta u Novom Sadu, govornik na protestu protiv režima pretučen je na Bulevaru Evrope 9. avgusta.

Autor: 021.rs

Novosadski aktivista pretučen na Bulevaru Evrope, napadač iz stranke lažnih Vlaha

Redakcija

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
61 Shares
Share via
Copy link