Magazin Novi Sad

Diler kojem su SAD uvele sankcije radi pozorišni trg u Novom Sadu

pozorisni trg zvonko veselinovic
Foto: MUP, printscreen

Rekonstrukciju Pozorišnog trga u Novom Sadu izvodi firma “Granit peščar” iz Ljiga, čiji je stvarni vlasnik kontroverzni biznismen sa severa Kosova, Zvonko Veselinović.

Predsednik Nadzornog odbora akcionarskog društva “Granit peščar” je Žarko Veselinović, brat Zvonka Veselinovića.

Na ovaj skandalozni tender ukazao je i bivši predsednik Demokratske stranke, Bojan Pajtić.

– U godini u kojoj Novi Sad nosi titulu “Evropske prestonice kulture”, Pozorišni trg ispred nacionalnog teatra rekonstruiše firma čoveka protiv koga je najjača sila sveta uvela sankcije zbog organizovanog kriminala i korupcije. U jednoj rečenici se zbila sva nakaznost ovog režima – napisao je Pajtić na svojoj Fejsbuk stranici.

Kako se može videti u Centralnom registru hartija od vrednosti, četvrtinu udela u vlasništvu nad “Granit peščarom” ima kompanija “Inkop” iz Ćuprije, koju poseduju braća Veselinović i još jedan kontroverzni biznismen sa severa Kosova – Milan Radoičić.

Još toliko udela u vlasništvu ima firma “Nukleus” u vlasništvu nekadašnjeg funkcionera iz Lazarevca Vladimira Jevtića, za koju je KRIK pisao da je i ranije sarađivala sa Zvonkom Veselinovićem.

Kako je pisao ovaj istraživački portal, Zvonka Veselinovića i Milana Radoičića kosovsko tužilaštvo sumnjiči za učestvovanje u atentatu na političara Olivera Ivanovića, dok im se u Srbiji sudilo za nelegalno iskopavanje šljunka, krađu kamiona uzetih na lizing, a Radoičiću i za učešće u kidnapovanju. U svim ovim postupcima proglašeni su nevinim.

Prema podacima Narodne banke Srbije, “Granit-peščaru” je već pet godina blokiran račun za iznos od 38,7 miliona dinara, a podaci Ministarstva finansija pokazuju da ovo preduzeće za porez duguje čak 376,5 miliona dinara.

Podsetimo, Sjedinjene Američke Države objavile su, pre četiri dana, nove sankcije pod kojima su biznismeni s Kosova Zvonko Veselinović i Milan Radoičić zbog, kako se navodi, transnacionalnog organizovanog kriminala.

– Veselinović je angažovan u šemi velikih razmera podmićivanja sa kosovskim i srpskim bezbednosnim zvaničnicima koji omogućavaju grupi ilegalnu trgovinu robom, novcem, narkoticima i oružjem između Kosova i Srbije. Grupa je takođe sklopila zaveru sa različitim političarima u nekoliko quid pro quo sporazuma, uključujući podmićivanje kosovskih bezbednosnih zvaničnika početkom 2019. kako bi se omogućile njihove operacije krijumčarenja između Srbije i Kosova i potkupljivanje kosovskih zvaničnika granične bezbednosti krajem 2017. kako bi se omogućio bezbedan prolaz krijumčarima – navodi se na sajtu Ministarstva finansija SAD.

Izvor: Direktno

Vučić nema broj Zvonka Veselinovića, Andrej zove kad zatreba

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

597 Shares
597 Shares
Share via
Copy link