Magazin Srbija

Vučić nema broj Zvonka Veselinovića, Andrej zove kad zatreba

trio fantastico
Printscreen / Collage

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić demantovao je da ima bliske kontakte sa Zvonkom Veselinovićem i Milanom Radoičićem, kontraverznim biznismenima usko povezanim sa Srpskom listom na Kosovu i Metohiji.

Vučić je ponovo demantovao poznanstvo sa pomenutim osobama, a isto je učinio i pre dve godine kada je govorio o istoj temi. Ono što je međutim teško osporivo, je poznantvo Veselinovića i Andreja Vučića, brata predsednika države, što je samo po sebi dovoljan dokaz da bliski kontakt postoji i zove se Andrej.

Ova tema ponovo je aktuelizovana nakon što je Marinika Tepić iz Stranke slobode i pravde izjavila kako je predsednik države „upao“ u legalno prisluškivanje krimogenih lica– Zvonka Veselinovića i Milana Radoičića.

Predsednik je ubrzo demantovao Mariniku Tepić rečima da kontakte pomenutih lica nema u svom telefonskom imeniku.

– Ja, pravo da vam kažem, mislim da sam dva puta video na Kosovu i Metohiji Zvonka Veselinovića i uvek o tome javno govorio, mislim da se nikada u životu nismo čuli. Nemam ni njegov broj upisan u svom aparatu… Možda da je bilo neko drštvo oko Kosova pa da sam sa nekim razgovarao, pa da je bio prisutan, ali i to ne verujem. Mislim da nikada u životu nisam razgovarao sa Milanom, nikada nisam razovarao osim ako je bio prisutan na sastancima kada ja prenosim poruke ljudima sa Kosova i gde sede predstavnici Srpske liste, pa mi se oni svi obraćaju. Nikako drugačije – objasnio je predsednik zainteresovanoj javnosti navode potpredsednice SSP.

andrej i zvonko
Foto: KRIK.rs

KRIK je pre dve godine pisao o Veselinoviću i Radoičiću kao o licima za koje postoje službene beleške BIA, a o njihovim aktivnostima informisane su i strane službe poput nemačke BND. Kriminalci albanskog porekla sa prostora Kosova i Metohije i srpske organizovane kriminalne strukture godinama neposredno sarađuju na poslovima šverca nafte, narkotika, oružja, ali i ljudi.

BIA je ranije dokumentovala podatke da je Veselinović kupovao oružje na prostoru centralne Srbije i slao ga albanskim kriminalcima preko posrednika, dok je u suprotnom pravcu ka centralnoj Srbiji slata redovna isporuka narkotika.

– Najveći deo naoružanja Veselinović nabavlja na području Republike Srbije i ilegalno distribuira na prostoru KiM posredstvom Ismeta Osmanija koji ga je u ovu svrhu povezao sa članovima kriminalne grupe sa područja južnog dela Kosovske Mitrovice – navodi se u izveštaju koji je sačinila BIA uz podatak da Veselinović ima podršku pripadnika kosovske policije, uglavnom Srba.

zvonko
Printscreen

Postoji veliki broj podataka o kriminalnim aktivnostima Zvonka Veselinovića od 2000. godine o kojima je tada pisao KRIK, ali zabrinjava podatak da se radi o čoveku koji ima tu slobodu da za stolom, u opuštenoj atmosferi slika “selfi” fotografije sa bratom predsednika Republike Srbije.

invictus-andrej-vucic-zvonko-veselinovic-sns-960x682
Foto: BIRN.rs

Opširan dosije Zvonka Veselinovića, ali i ime Milana Radoičića  u prvi plan su iskočili nakon ubistva Olivera Ivanovića koji je godinama upozoravao da u Kosovskoj Mitrovici vladaju kriminalni bosovi, a ne institucije.

milan radoičić
Printscreen

Novinarka portala KRIK Bojana Pavlović podseća da su novinari ovog portala i BIRN-a došli u posed više zajedničkih fotografija Andreja Vučića i Zvonka Veselinovića sa raličitih lokacija.

– Čak i tada kada smo mi to objavili predsednik je rekao: ‘Imam i ja fotografije sa Zvonkom Veselinovićem, zašto ih niste našli?’ Jeste sada ovo iznenađujuće da tvrdi da ih nikada nije video. A osim njegovog brata, njegov kum Nikola Petrović dosta vremena provodi i sa Zvonkom Veselinovićem i sa Milanom Radoičićem, o čemu svedoče i fotografije koje su mediji već objavljivali – kazala je Bojana, a prenela je N1.

nikola-petrovic-zvonko-veselinovic-milan-radoicic-576x444
Foto: BIRN

Ona je dodala da je javnost o Radoičiću čula upravo iz usta predsednika Vučića koji ga je opisao kao “čoveka koji brani srpski narod i ognjišta na severu Kosova”. Ovaj hrabri vitez, po rečima Vučića, ipak “nije cvećka”, ali nije ni kriv za ubistvo Olivera Ivanovića. Ubice Olivera ni danas nisu poznate, a gospodari života i smrti i anđeli čuvari Srba sa Kosova slobodni su i sumnjivi samo u novinskim člancima i u izveštajima bezbednosnih službi koji skupljaju prašinu u zaključanim arhivama.

Novi Sad je okupiran, našim gradom zapravo upravljaju Andrej Vučić i Zvonko Veselinović

130 Shares
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • More Networks
Copy link
Powered by Social Snap