Magazin Novi Sad

“Verovatno će sad da krenu i na mene”: Bivši načelnik NS policije slao poruke političarima kako bi izbegao hapšenje

slobodan-malesic
Foto: Tanjug

Policijski general Slobodan Malešić, optužen da je organizator kriminalne grupe, uoči hapšenja, aprila 2022, pokušao je da izbegne hapšenje i pritvor. To može da se zaključi na osnovu navoda optužnice Specijalnog tužilaštva za organizovani kriminal u koju je Insajder imao uvid.

Malešić je u to vreme bio načelnik novosadske policije, pa se neposredno pre hapšenja dopisivao sa tadašnjim gradonačelnikom Novog Sada, funkcionerima vladajuće SNS, ali i biznismenom Zvonkom Veselinovićem.

Prema navodima optužnice tražio je od njih da mu pomognu da se slučaj protiv njega, ako ga bude, vodi u redovnom postupku.

Ipak je uhapšen. Pritvor mu je ukinut nakon tri meseca, tokom istrage – i sada na suđenja pred Specijalnim sudom dolazi sa slobode.

Slobodan Malešić policijski general, nekadašnji načelnik novosadske policije i pomoćnik direktora policije za Specijalne i posebne jedinice, optužen je da je organizovao kriminalnu grupu u kojoj su još dvojica tadašnjih rukovodilaca u policiji, piše Insajder.

Prema optužnici oni su trgovinom uticajem i zloupotrebama svojih visokih policijskih položaja, uticali na to da se policija ne bavi nezakonitim radnjama biznismena iz Prijepolja Dženana Kujovića i njegovih firmi. Za to je, prema navodima optužnice, Malešić stekao imovinsku korist.

Posle hapšenja Dženana Kujovića 4. aprila 2022. Malešić je, sudeći prema optužnici u koju je Insajder imao uvid, bio svestan da će i on biti uhapšen. Da je to pokušao da spreči može da se zaključi iz poruka koje je slao političarima i biznismenima.

Policijski general najpre piše Andreju Vučiću ali, u optužnici, ne piše da dobija odgovor. Istu poruku poslao je i tadašnjem gradonačelniku Novog Sada Milošu Vučeviću koji mu je, kako se navodi u optužnici, odgovorio.

Komunikacija okrivljenog Slobodana Malešića sa Milošem Vučevićem

4. april 2022. godine u 04.54 sati

Malešić: Izvini, znam da si u haosu… Sada su uhapsili onog drugara u Prijepolju što su proveravali osam meseci i ništa. Verovatno će sada da krenu i na mene. Mislim da nisam uradio nikakvo kd.. Ako jesam, treba da odgovaram. Neka mi podnesu krivičnu prijavu u redovnom postupku, da ne prave scene i blate porodicu. Izvini i hvala unapred.

Malešić: Poslao sam i A istu poruku. Izvini i hvala unapred.

Vučević: Nemoj se izvinjavati. Vlasnika one firme?

Malešić: Da. Krenuo u CG.

Vučević: Bagra. Na granici?

Malešić: Da, neka podnesu prijavu i dokazuju ako smo krivi. Ovo namerno rade da unište. Zamoli A da zove V.

Vučević: Rekao sam. Čekam odgovor.

Malešić: Hvala ti. Zvali su me u 19.45 da dođem.

U vreme razmene tih poruka Slobodan Malešić je načelnik policije u Novom Sadu, a Miloš Vučević gradonačelnik tog grada, pa nije neobično da se poznaju, navodi Insajder.

Zanimljivo je međutim da poruke u kojima traži pomoć, načelnik novosadske policije šalje i biznismenu sa Kosova i Metohije Zvonku Veselinoviću, koji u tom trenutku nije optužen ni za jedno delo pred sudovima u Srbiji.

U porukama, koje se citiraju u optužnici, Veselinović obaveštava Malešića da je već razgovarao sa nekim, ali se ne navodi sa kim, kao i da je toj osobi rekao na koga sumnja da je montirao slučaj.

Komunikacija osumnjičenog Slobodana Malešića sa Zvonkom Veselinovićem.

4.4.2022. u 5.22

Veselinović: Rekao sam mu da je Vesko sve namontirao. Jel sve ok, šta se dešava? Kum te pozdravlja. Izgoreo i on. Pita da li da se umeša i zove.

Malešić: Jel zvao?

Veselinović: Zovi me kad te puste

Tužilaštvo te poruke predlaže kao dokaze na glavnom pretresu. Ne navodi se šta tužilaštvo tačno dokazuje tim porukama, ali može da se zaključi da one potvrđuju da je policijski general bio u bliskim prijateljskim odnosima sa biznismenom iz Prijepolja, i da je to znao veći broj ljudi.

Slobodan Malešić je međutim tog dana ipak uhapšen po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal, u istrazi koju je vodio Sektor unutrašnje kontrole.

U pritvoru je proveo nepuna tri meseca. Prema navodima Višeg suda pritvor je ukinut jer su ispitani svi svedoci.

Slobodan Malešić se u daljem toku postupka brani sa slobode, odakle dolazi i na na suđenje u Specijalni sud.

Optužen je kao organizator kriminalne grupe da je, koristeći službeni i društveni položaj posredovao da se ne izvrše službene radnje koje bi morale da se izvrše.

Članovi kriminalne grupe, prema navodima Tužilaštva su i: tadašnji načelnik Saobraćajne policije u Prijepolju Ljubomir Stanišić i šef Odseka za borbu protiv korupcije u Užicu Dragan Kovačević, kao i biznismen Dženan Kujović koga su svojim položajima optuženi policijski načelnici štitili od krivičnog progona.

Cilj je bio sticanje finansijske koristi za sebe i pripadnike te organizovane kriminalne grupe.

Koji će sve dokazi i na koji način biti izvođeni na suđenju toj grupi, biće odlučeno na pripremnom ročištu koje je počelo prošle nedelje, piše Insajder.

Povezivan sa Galensom i Zvonkom Veselinovićem: Ko je Slobodan Malešić?

Čitajte Luftiku na Google vestima

Share via
Copy link