Magazin

Otac Nebojše Glogovca o poslednjem danu svoga sina: „Smejao se, a onda mu je pozlilo“

glogovac otac i sin
Printscreen Collage

Karcinom u velikoj meri izjeda naše društvo. Odlaze naši bliski i voljeni, u mukama napuštaju ovaj život, a mnogi stručni ljudi smatraju da su sve te tragedije u velikoj meri uzročno-posledično neodvojive od bombardovanja 1999. godine.

O tome se bojažljivo govori, gotovo da je zabranjena tema na većini televizija i informativnih programa, a za to vreme nikada prežaljeni kao na traci odlaze sa one strane da sačekaju i nas, za sada preživele.

Među onima koji su ostavili dubok trag u našim životima, a koje nismo imali prilike lično da upoznamo svakako je i naš veliki glumac kojeg je karcinom pluća odneo brzinom svetlosti.

Prošlo je pet godina od smrti Nebojše Glogovca, a njegov otac protojerej-stavrofor Milovan Glogovac govorio je o bolesti od koje je njegov sin preminuo.

Nebojša Glogovac je preminuo od teškog oblika karcinoma pluća za koji je saznao u decembru 2017. godine.

Milovan Glogovac učestvovao je u dokumentarnom filmu „kRAK manje“, prvim u Srbiji čiji je cilj da pokaže svu težinu borbe pacijenata sa rakom pluća, i tu govorio oboljenju koje mu je odnelo sina.

– Noge su mu bile dosta natečene. Stomak je bio natečen. To je bila metastaza na jetri, tako da je i jetra bila ogromna. Primio je taj dan, to je bio četvrtak, primio je drugu terapiju. I oporavio se oko 7-8 sati uveče. Šalio se sa ženom.

Supruga je bila stalno pored njega. Ja sam bio to popodne i otišao sam kući, a ona je ostala. Šalili su se nešto i negde oko dva sata samo mu je pozlilo. Došla je lekarka koja je bila dežurna. Pokušala je reanimaciju, međutim nije uspelo.

Upokojio se – ispričao je Milovan Glogovac.

Istakao je da nikad ne treba gubiti snagu za borbu, što je presudno kako bi se pobedila zloćudna bolest.

– Moja poruka je da ne gube nadu, veru ni ljubav, nego da sve to povećaju… I borbu za svaki dan svog života i da pre svega slušaju lekare. Bog voli svakog čoveka na svoj način i nikoga nije zaboravio. Neka se mole, Bog će pomoći na pravi način. Dok žižak gori, što kaže naš narod, treba se boriti do poslednje snage i daha da se očuva žižak života.

Zamolio je sve samosvesne da preventivno vode računa o zdravlju i da ne zanemaruju određene simptome.

– Da bismo očuvali zdravlje, mora da postoji preventiva, način života. Da vodimo računa o tome da držimo tu ravnotežu između duhovnog i fizičkog života, tela i duše. Ta ravnoteža je neophodna u našim životima. Znam da je pušenje, kada su u pitanju pluća, glavni okidač.

Ponosan je što je njegov sin ostavio trag, naročito kod mlađih naraštaja.

– Nebojša… Ostavio je određeni trag na mlade ljude i često sretnem one koji ponavljaju njegove rečenice koje je on izgovarao u filmovima, intervjuima, u društvu… Nije mu tih 49 godina ostalo bez utisaka, bez nekog traga. To je dobro… Svaki čovek mora o tome da vodi računa – kazao je otac Milovan.

Prerana smrt

Glogovac je preminuo u Beogradu u 48. godini, 2018. godine nakon borbe sa teškim oblikom karcinoma pluća.

Za bolest je saznao kada je potražio pomoć u jednoj nemačkoj klinici, gde se analize rade pet dana, ali mu je već trećeg saopšteno da neće moći da se izleči.

Inače, on je glumačku karijeru započeo u Ateljeu mladih u Pančevu, a bio je član Dečje dramske grupe Radio-televizije Srbije

Jugoslovensko dramsko pozorište mu je 1996. dalo stipendiju, a dobio je i ulogu u Ateljeu 212 i to u predstavi Velika pljačka Dejana Mijača.

Glogovac je od detinjstva imao sklonosti ka glumi, a još kao dete se pojavio u TV seriji Priče iz Nepričave.

Prvu ulogu na filmu dobio je 1993. u filmu Rekvijem za jedan san i to u glavnoj ulozi, a posle i u drami Raj Petra Zeca, gde je takođe bio jedan od glavnih glumaca.

Jedna od značajnijih uloga je bila i u filmu reditelja Gorčina Stojanovića „Ubistvo s predumišljajem“ a značajne uloge su se nizale i u ostvarenjima „Bure baruta“, „Nebeska udica“, „Kad porastem biću Kengur“, „Klopka“, „Hadersfild“, „Žena sa slomljenim nosem“, „Branio sam Mladu Bosnu“, „Krugovi“, „Ravna gora“ i „Ustav Republike Hrvatske“.

Među mnogobrojnim nagradama koje je imao izdvajaju se Sterijina nagrada, Car Konstantin u Nišu i Zlatna arena u Puli za najbolju mušku ulogu.

Film o težini borbe pacijenata sa rakom pluća

Dokumentarni film „kRAK manje“ je prvi takvog tipa u Srbiji i prikazuje svu težinu borbe pacijenata sa rakom pluća. Osim brojnih intervjua pacijenata, članova porodica, lekara, film šalje poruku da je potrebno da se menja svest među ljudima i da ubrzano moramo da ispravljamo surovu statistiku.

U filmu učestvuje Olja Ćorović iz Udruženja za borbu protiv raka pluća “Punim Plućima” čiji su suprug i otac preminuli od ove bolesti, Đurđina Jovanović i Miroslav Špoljarić, pacijenti oboleli od raka pluća, a govore i protojerej-stavrofor Milovan Glogovac, čiji su brat, ali i sin, proslavljeni glumac Nebojše Glogovac, preminuli od raka pluća.

Učesnici filma su i dr Mihailo Stjepanović, direktor Klinike za pulmologiju UKC Srbije, kao i dr Goran Stojanović, rukovodilac Klinike za plućnu onkologiju, Institut za plućne bolesti Vojvodina u Sremskoj Kamenici.

Izvor: 24sedam.rs

Milica Glogovac: Bila bih srećna da ćerki kažem ovo je ulica koja nosi ime tvog tate

174 Shares
174 Shares
Share via
Copy link