Magazin Srbija

Rastu cene u Srbiji, očekivano poskupljenje komunalnih usluga za 30 odsto

kont
Foto: N.N.

U Srbiji se sve snažnije osećaju posledice krize, a najočiglednije se ona može uočiti u svakodnevnom poskupljenju životnih namirnica i usluga.

Pored poskupljenja hrane i goriva o kojima se za sada najviše govori među građanima Srbije, neminovna su i povećanja cena komunalnih usluga.

Širom naše zemlje poskupljuju usluge odvoženja smeća, snabdevanja vodom, ali i gradski prevoz. Očekuje se da neke od ovih usluga budu skuplje za čitavih 30 odsto.

Odvoženje smeća

JKP „Šumadija“ tražilo je povećanje od 20 odsto na odvoženje smeća. To znači da će Kragujevčani odvoženje smeća plaćati 8,4 dinara po kvadratu stana ili kuće. Do sada, cena ove usluge iznosila je sedam dinara. Tako će, primera radi, domaćinstvo za stan od 50 kvadrata odvoženje smeća plaćati 420 dinara, dok je do sada plaćalo 350 dinara.

Kragujevčani nisu jedini koji će odnošenje smeća plaćati više. Tako je i javno komunalno preduzeće „Gradska čistoća“ iz Novog Pazara lokalnom parlamentu predložilo da cena odnošenja smeća u gradskoj zoni poskupi sa 6,05 dinara na 7,8 dinara po kvadratu doma.

Cena odnošenja smeća u seoskom području trebalo bi da poskupi sa 550 na 600 dinara.

Zakup i održavanje grobnog mesta

Godišnji zakup i održavanje grobnog mesta u Kragujevcu, prema najnovijem cenovniku biće skuplje za 30 odsto.

Snabdevanje pijaćom vodom i odvođenje otpadnih voda

Prema pisanju lokalnih medija, od prvog maja je u Bečeju poskupelo snabdevanje pijaćom vodom i odvođenje i prečišćavanje otpadnih voda. Naime, javno preduzeće „Vodokanal“ tražilo je od opštine Bečej odobrenje za povećanje cena usluga od maja, i to 30 odsto za domaćinstva, 20 za budžetske ustanove, a 30 odsto za usluge vodosnabdevanja tehničkom vodom u naseljenim mestima. Pored toga, predložili su i povećanje fiksne naknade za domaćinstva za 39 odsto.

Poskupljenja su moguća i u Novom Pazaru, pisao je Danas. Naime, JKP „Vodovod i kanalizacija“ tražila je od lokalnog parlamenta da voda za građane poskupi 12, a za sve ostale korisnike po 10 odsto.

jkp-vodovod-i-kanalizacija
Foto izvor: JKP „Vodovod i kanalizacija“

Nova cena vode koju će građani plaćati, ukoliko Skupština usvoji ovaj predlog, biće 49,88 dinara bez PDV-a po kubiku, privrednici i vlasnici lokala 119,63 dinara, obrazovne, zdravstvene i humanitarne ustanove 59,81 dinara, a kamenjare, klanice i kanali 112,06 dinara.

To javno preduzeće zatražilo je ista procentualna poskupljenja i za otpadne vode, s tim da će kamenjare, klanice i kanali i dalje plaćati istu cenu.

Gradski prevoz

Usled poskupljenja goriva, očekivano je i poskupljenje usluga prevoza. Tako je, prema rečima Gorana Aleksića, direktora poslovnog Udruženja drumskog saobraćaja „Srbijatransport“, realno očekivati da će cene karata i transporta u Srbiji biti povećane za 10 do 15 odsto.

Upravo visoke cene goriva, koje u strukturi poslovanja javnog prevoza čine 30 odsto troškova, glavni su krivac za to što ćemo cene karata plaćati više nego do sada.

Iako su ovo još uvek samo pretpostavke, Veće grada Niša usvojilo je odluku kojom će gradski i prigradski prevoz poskupeti za više od 30 odsto.

Kako je navedeno u nacrtu Rešenja o utvrđivanju cena usluga prevoza, karta za jednu vožnju koštaće 80, umesto dosadašnjih 60 dinara. Karta za drugu zonu koštaće, umesto 80, 105 dinara, dok će Nišlije za kartu u trećoj zoni izdvajati 120, umesto dosadašnjih 90 dinara.

gsp niš
Foto: Direkcija za javni prevoz Niš

Kada su u pitanju cene mesečnih karata, zaposleni će prevoz u prvoj zoni plaćati 2.640 dinara, a u drugoj i trećoj 3.510, odnosno 4.410. Mesečnma karta za studente koštaće, u prvoj zoni 1.850 dinara, u drugoj 2.460 i u trećoj 3.085. Pored mesečnih, poskupeće i polumesečne karte, tako da će za 15 dana vožnje u prvoj zoni zaposleni morati da plate 1.585, umesto dosadašnjih 1.110 dinara, dok će učenici i studenti za istu kartu plaćati 1.190, umesto 830 dinara, koliko su to činili do sada.

Kako je poskupljenje javnog prevoza u Nišu otvorilo pitanje da li će ista usluga koštati više i u Beogradu, Sekretarijat za javni prevoz poručio je za Nova.rs da u narednom periodu karte neće poskupeti. Ipak, Nikola Jovanović iz Centra za lokalnu samoupravu tvrdi da bi Beograđani mogli da plaćaju skuplje karte od septembra i to, prema njegovim procenama, od 10 do 15 odsto.

Grejanje

Veće grada Niša je, na sednici zatvorenoj za novinare, odobrilo JKP „Gradska toplana“ povećanje varijabilnog dela cene daljinskog grejanja za 11,26 odsto, odnosno na 4, 97 dinara po kilovat-satu.

radijator
Printscreen

Tako će grejanje u Nišu koštati 5,53 dinara po kilovat-satu.

Izvor: Nova.rs

Hrana u Srbiji poskupela za 15,7 odsto, cene i dalje rastu, siromaštvo sve veće

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

37 Shares
Share via
Copy link