Magazin

Deficitarno zanimanje i „slasne“ plate, na našem tržištu za ovaj posao nudi se više od 3.000 €

šef kuhinje
Foto: Printscreen

Unosan može biti posao zanatlije, a na našem tržištu rada jedno zanimanje važi kao naročito traženo, ali deficitarno. Reč je o kuvarima, a iako visina plate zavisi od pozicije, dešava se da se šefu kuhinje nudi više od 3.000 evra.

Prema rečima Miloša Turinskog iz Infostuda, kuvari su na našem tržištu izuzetno traženi, budući da je reč o visokodeficitarnom zanimanju. A upravo to izaziva visoku konkurentnost među poslodavcima koji su zbog toga spremni da nude visoke zarade, piše Nova.rs.

– Naravno, visina zarade razlikuje se u zavisnosti od pozicije. Pomoćnici kuvara rade uglavnom za minimalac ili malo više od toga, ali sami kuvari mogu da dostignu zarade od 70, 80, 100 hiljada dinara, dodaje Turinski.

Međutim, šefovi kuhinje mogu da zarade i mnogo više od toga.

– Pre nekoliko godina imali smo jedan oglas u kome je poslodavac nudio platu od čak 3.100 evra, ali je lista potrebnih kvalifikacija bila dugačka i šef je morao da poznaje mnoge svetske kuhinje, objašnjava on.

Prema njegovim rečima, do pre nekoliko godina je tražnja za kuvarskim školama bila slaba, ali se to u poslednje vreme promenilo, budući da i roditelji i deca prepoznaju koliko je zanimanje perspektivno.

To potvrđuje i Jelena Čeperković, direktorka Ugostiteljsko-turističke škole u Vrnjačkoj banji, jedne od najpoznatijih u Srbiji u koju dolaze učenici iz cele zemlje.

– Kada je reč o kuvarima, tu imamo treći i četvrti stepen i godišnje se upiše oko 90 učenika. Međutim, svake godine se traži mesto više, ima puno zainteresovanih, kaže Čeperkovićeva.

Reč je, objašnjava, o izuzetno perspektivnom zanimanju, budući da mogu da se dostignu velike zarade i početne plate od 700-800 evra.

U Beogradu i Novom Sadu plata i preko 100.000 dinara, u unutrašnjosti – i ne baš

Prema trenutnim ponudama u oglasima, za posao kuvara se u Beogradu i Novom Sadu nudi i do 130.000 dinara.

Ipak, u manjim mestima u Srbiji je situacija drugačija.

Sebastijan Tešić (23) živi i radi kao kuvar u Vršcu. Međutim, njegova plata nije visoka kao one koje se nude u većim gradovima, pa on mesečno zaradi najviše 65.000 dinara.

On je radio u više restorana i hotelu, a kaže da je princip posla isti.

– Na početku, dok se ne uhodaš, radiš pripremu, pratiš i ‘kradeš’ znanja drugih kuvara dok te ne stave na određene pozicije. Za pomoćnog kuvara i obim posla zarada je neadekvatna, ali čim napreduješ zarada je veća, objašnjava on.

Mnogo kuvara iz Srbije ide u inostranstvo, naročito na jadransko primorje u toku letnje sezone, gde mogu da zarade i do 3.000 evra mesečno. Među srpskim kuvarima najpopularnije letnje destinacije su Crna Gora, Hrvatska i Slovenija, a budući da su im obezbeđeni smeštaj i hrana, može se reći da je to „čista“ zarada koju na kraju meseca imaju.

I Sebastijan ima mnogo kolega koji rade u inostranstvu.

– Mnogi su ili u inostranstvu ili u poznatim restoranima i hotelima gde zarade jesu poprilično veće, ali i obim posla. Potrebno je iskustvo, znanje, kao i kod svakog posla, ali i da voliš to što radiš. Posle toga dolaze visoke škole i sa njima je lakše naći posao odnosno visoku poziciju, zaključuje Sebastijan.

Izvor: Nova.rs

Kristina je najlepša kuvarica grada Čikaga, u zvezde je vinuo recept za palačinke (FOTO)

Share via
Copy link