Magazin

Ruski narod poslao video poruku zahvalnosti Srbiji (VIDEO)

rusi i srbi
Printscreen

Rat u Ukrajini ili specijalna operacija, nazovimo ovaj sukob kako god, unesrećila je čitav svet i sve ljude dobre volje koji saosećaju sa civilnim žrtvama. Dva bratska naroda, dva oka u glavi, sada se gledaju preko nišana, a mržnja koja se javila teško da će proći u nekoj doglednoj budućnosti.

Zapadni svet jednoglasno je kao po naredbi stao na stranu Kijeva osuđujući „rusku agresiju na suverenu zemlju“, dok se ruski građani, sportisti, umetnici i oligarsi uhode i satanizuju kao zločinci ukoliko se jasno i glasno ne odreknu Putinove administracije.

Teško je posmatrati kako Engleska, SAD i Nemačka ulaze u ulogu prijatelja Ukrajine, a NATO savez ratuje protiv Rusije životima Ukrajinaca.

Srbija se trudi da u ovom ludilu i zlu ostane po strani, iako se građani dele podržavajući Ukrajinu ili Rusiju i organizujući skupove podrške, najčešće u Beogradu.

braća zauvek
Printscreen

Nekoliko puta su skupovi podrške Rusiji u prestonici Srbije okupili više desetina hiljada ljudi, a vesti iz Beograda stigle su do velikog broja građana Rusije koji su u ovo vreme sankcija, osuda, izolacije i satanizacije postali makar malo svesniji koliko snažne emocije prema Rusiji gaji velika većina srpskih građana.

U znak zahvalnosti srpskom narodu zbog podrške u ovim teškim vremenima, građani iz različitih delova Rusije, ali i Donbasa, napravili su spot sa rečima koje će dirnuti u srca svih, a naročito brojnih rusofila.

„U ovom teškom vremenu za celu Rusiju, posebnu podršku osećamo od naše braće Srba. Zato je ogroman broj ruskog naroda, koji se nalazi u različitim delovima naše zemlje i sveta, poslao reči zahvalnosti i uvažavanja bratskom narodu Srbije”, stoji u opisu videa koji je postavio momak karakterističnog prezimena, Stas Bulgakov.

Građani, pre svega mladi ljudi, iskazuju video poruke “Srbi i Rusi braća zauvek”, “Hvala Srbi”, a ima i rečenica iskrenog divljenja i poštovanja za naš narod i njegovu hrabrost.

Srbija se nalazi zaista između dve vatre, a u javnosti su i dalje podeljena mišljenja po pitanju uvođenja sankcija Ruskoj Federaciji. Emocije su jedno, govore nam političari, dok se interes Srbije mora staviti na prvo mesto. To je samo jedan vid pokušaja opravdavanja potencijalnog uvođenja sankcija.

Sa druge strane, mnogi političari i analitičari smatraju da je takav diplomatski korak pucanje u nogu sopstvenoj državi i da je uvođenje sankcija Rusiji protiv elementarnih državnih interesa Srbije.

rusija i srbija
Printscreen

Takođe, ne sme se ignorisati opasnost od mogućih nemira koji bi mogli da nastanu na ulicama većih gradova ukoliko se buduća Vlada odluči za takav istorijski potez.

Bilo kako bilo, šta god da se desi, Srbe i Ruse vežu snažne verske i istorijske veze, dobrovoljački odredi, Prvi i Drugi svetski rat, pa čak i onaj mračni period devedesetih godina prošlog veka kada je tadašnja Jugoslavija ostala bez podrške Rusije u vreme vlasti Borisa Jeljcina. Putin je i danas najpopularniji političar u Srbiji, a s obzirom na Vučićevu konkurenciju na domaćoj političkoj sceni, možda je predsednik Rusije zapravo jedina osoba na planeti koja bi Vučića odvela makar u drugi krug.

Mi se molimo za mir, za prestanak rata i buđenje razuma kod Zelenskog, Putina i drugih svetskih lidera.

O Bajdenu i njegovom razumu je izlišno trošiti reči.

Čemu se tačno smeju Zelenski i Pelosi dok narod u Ukrajini gine, gladuje i moli za mir?

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

334 Shares
334 Shares
Share via
Copy link