Magazin Svet

Rusi ostali bez Koka-Kole i Meka, a evo i čega još

Foto: gazettengr.com

Otkako je počela ruska invazija na Ukrajinu, brojne kompanije i svetski poznati brendovi i usluge su odlučili da suspenduju svoje poslovanje u toj zemlji.

Lista je svakim danom sve duža, a za brojne kompanije odluka da napuste rusko tržište nije bila nimalo laka, jer su neke od njih zasnivale veliki procenat svog profita upravo od proizvodnje i prodaje u Rusiji.

Za neke od kompanija je, međutim, odluka o prekidu poslovanja u Rusiji može da ima više štete od rizikovanja međunarodne reputacije zbog ostanka na tom tržištu.

Tehničke i medijske kompanije koje su se povukle

Listu tehničkih kompanija koje su se povukle ili privremeno obustave poslovanje predvode imena poput Gugla i Mete. Oni su zabranili ruskim državnim medijima da rade i zaradjuju od oglasa na ovim platformama.

Gugl je takođe suspendovao pristup JuTjubu, a Tik-Tok je onemogućio aploudovanje sadržaja. Adobe je takođe suspendovao poslovanje na ruskom tržištu, kao i Del i Orakl.

Povukao se Majkrosoft i tehnološka kompanija SAP, koji su obustavile prodaju svojih proizvoda.

Epl je povukao sve proizvode i zatvorio lokalne prodavnice, a ograničio je i pristup uslugama za plaćanje, poput Epl Peja. Pridružio mu se i drugi tehnološki gigant Samsung, koji je povukao isporuku telefona i čipova.

Da ruski filmofili ostanu bez mogućnosti praćenja najpopularnijih serija i filmova, potrudio  se Netfliks. Povukli su se i Dizni i Vorner Bros, koji su pauzirali distribuciju filmova.

Soni je suspendovao isporuke hardvera i softvera, kao i mogućnost onlajn kupovine sadržaja u zvaničnoj Plej Stejšn radnji.

Juniverzal Mjuzik, holandsko-američka korporacija i vodeća kompanija u muzičkoj industriji, takođe je obustavila svoje operacije.

Spotifaj je zatvorio moskovsku kancelariju, ali zasad nije ograničio pristup sadržajima na svojoj platformi.

Najpoznatiji proizvođači automobila zadali težak udarac ruskom tržištu

Lista divova automobilske industrije koja se povlači iz Rusije svakim danom raste. Predvode ju Folksvagen, Tojota, Rols Rojs, Jaguar, Aston Martin, Mercedes, Bmw, Volvo, Nisan, Honda, Ford i Dženeral Motors.

Uglavnom su navedene kompanije pored ograničenja izvoza u Rusiju suspendovale i rad svojih proizvodnih pogona u toj državi,

Jeep, Fiat i Pežo su takođe suspendovali uvoz i izvoz, a i motoraši će biti pogođeni jer je isto najavio i čuveni Harli Dejvidson.

Međutim, Reno grupa, koja je još 2007. godine pompezno ušla na rusko tržište kupovinom AvtoVaza, proizvođača Lade, još uvek posluje na ruskom tržištu.

Modni brendovi koji su zatvorili svoje radnje i ograničili poslovanje

H&M, Zara i Levi’s su zatvorili svoje radnje i obustavili prodaju. To su takođe učinile i vodeće sportske marke poput Najka i Pume.

Najdalje je otišao Adidas, koji je raskinuo sponzorstvo sa ruskim fudbalskim savezom, međutim najavio je da će i dalje isplaćivati plate svojim radnicima.

Japanski Uniqlo se povukao posle pritisaka, preinačujući prvobitnu odluku da ostane na ruskom tržištu.

Listu najluksuksuznijih brendova koji su se povukli predvode Šanel, Prada, Hermes, Burberi i LVMH Moet Henesi Luj Viton (u okviru kojeg posluju Dior, Živenši i Bulgari). Njima su se pridružili i Kering, koji poseduje Guči i San Loren i Net-a-Porter koji su pauzirali prodaju.

Interesantno je da je ovakav potez „naterao“ najbogatije Ruse na paničnu kupovinu najluksuznijih artikala, jer su nakon pada rublje želeli da pretvore deo svog bogatstva u vrednu imovinu.

Rusima drastično otežano plaćanje „plastikom“ i onlajn transakcije

Viza, Masterkard, Ameriken Ekspres su odmah obustavili usluge nakon uvođenja sankcija. Viza i Masterkard su  objavili prekid svih transakcija, uključujući zabranu kartica izdatih u Rusiji za plaćanja u inostranstvu.

Njima se takođe pridružio pridružila i globalna kompanija za plaćanje Pej Pel, a Vestern Junion je objavio da suspenduje sve operacije u Rusiji i Belorusiji.

Među globalnim finansijskim igračima koji su prekinuli i ograničili svoje poslovanje prvi su istupili Goldman Saks, a odmah potom i JP Morgan Čejs, najveća američka banka.

Vodeće svetske konsultantske kuće takođe su se distancirale od ruskog tržišta i poslovanja sa ruskom vladom. Bejn je još pre dve godine uveo ovakvu politiku, a nakon uvođenja oštrog paketa sankcija od strane EU i SAD, pridružile su se MekKinzi & Kompani i Boston Konsalting Grup.

Revizorske kuće iz tzv. „velike četvorke“ – Deloit, EI, KPMG i PvC, takođe su se povukle iz Rusije.

Ruski potrošači ostali bez Koka-Kole, Meka, ali i bez nameštaja iz Ikee

Nakon što je MekDonalds objavio da napušta rusko tržište, nastali su ogromni redovi ispred njegovih restorana, jer su brojni Rusi kojima je ruska kuhinja dosadila požurili da se poslednji put počaste omiljenom brzom hranom. Ova multinacionalna kompanija je najavila da će ipak nastaviti da isplaćuje zarade 62.000 njihovih radnika u ovoj državi.

Objavu o prekidu poslovanja u Rusiji potvrdila je i Koka-Kola, kao i njihovi veliki rivali PepsiKo.  Starbaks je takođe prekinuo poslovanje u Rusiji i zatvorio svoje kafeterije.

Egzodus zapadnih lanaca brze hrane nastavljen je odlaskom Yum!-a, koji je vlasnik Pica Hata i KFC-a, a i Burger King je najavio prekid korporativne podrške.

Treba ipak naglasiti da je menadžment ovih kompanija odluku doneo nakon ogromnog pritiska javnosti i kampanje na društvenim mrežama.

Multinacionalna kompanija Mars, vlasnik M&M-a i Snikersa, nije zasad prekinula poslovanje, ali je obustavila sve planirane investicije.

Ruske pivopije će takođe biti zakinute za uživanje u određnim vrstama piva koje proizvode neke od vodećih svetskih pivara.

Zvaničnici Karlsberga, treće po veličini pivare na svetu, izjavili su da stopiraju investicije i prodaju svog vodećeg brenda piva u Rusiji. Pivara Baltika sa sedištem u Sankt Peterburgu, koja pripada ovom koncernu, nastaviće sa poslovanjem kao i do sada.

Hajniken se pridružio Karlsbergu, stopiranjem proizvodnje, prodaje i reklamiranja piva njihove grupacije u ovoj zemlji.

Poput MekDonaldsa, povlačenje Ikee je takođe izazvalo pravu histeriju među ruskim potrošačima, pa su odmah nastali dugi redovi ispred njenih prodavnica u pokušaju da kupe željeni komad nameštaja. Švedski lanac je odluku da pauzira svoju proizvodnju i maloprodaju u Rusiji i Belorusiji saopštio je prošle nedelje, kao i da obustavi uvoz i izvoz u te države.

Zapadne energetske kompanije prekidaju saradnju sa ruskim partnerima, avio kompanije takođe na udaru

Velike zapadne energetske multinacionalne kompanije takođe su najavile prekid saradnje sa ruskim kolegama, kao i učešće u nekim kapitalnim projektima.

Šel tako napušta zajednička ulaganja sa Gaspromom, a Britiš Petrol prodaje 20 odsto udela u Rosnjeftu. Exxon Mobil izlazi iz velikog projekta nafte i prirodnog gasa sa ruskim kompanijama.

Iako Srbija ostaje jedna od retkih zemalja iz koje se još uvek može leteti za Rusku Federaciju, iz većine zapadnih zemalja avio saobraćaj je odavno suspendovan.

Međutim, pored saobraćaja na udaru su se našle i ruske avio kompanije, kao i tehnička podrška njihovim avionima. Tako su Aeroflotu, najvećoj ruskoj kompaniji, „gostoprimstvo“ otkazale Amadeus i Sabre, koji obezbeđuju tehnologiju prodaje karata.

Istovremeno, Erbas i Boing su obustavili isporuku delova, kao i usluge održavanja i tehničke podrške ruskim avio-kompanijama. Boing je otišao korak dalje, jer prestaje da kupuje titanijum od Rusije, ključnog metala u vazduhoplovnoj industriji.

Neki od vodećih svetskih lanaca hotela, poput Hajata i Hiltona, obustavili su dalje investicije u zemlji.

Kurirske službe UPS, FedEks i DHL obustavile su svoje usluge u Rusiji i Belorusiji.

Makar ruski pušači zasad ne moraju da brinu

Ruski pušači zasad mogu da odahnu, jer vodeći duvanski koncerni zasad ipak nisu najavili povlačenje sa tržišta. Filip Moris Internešnal suspenduje ulaganja i smanjuje proizvodnju, ali i dalje ostaje prisutan, kao i japanski proizvođač duvana JTI. Obe kompanijesu obustavile proizvodnju u Ukrajini zbog bezbednosne situacije, ali nastavljaju da posluju u Rusiji.

Brojne francuske firme takođe nastavljaju da trguju na ruskom tržištu. Kompanija Leroi Merlin, koja se bavi prodajom opreme za pokućstvo, kao i grupacija Aušan, zasad ne nameravaju da prekinu poslovanje.

Zajedno sa pomenutim duvanskim gigantima, ove kompanije su jedne koje su ostvarile najveće prihode u Ruskoj Federaciji u proteklih nekoliko godina.

Treba naglasiti da ovo nije konačan spisak kompanija koje su napustile rusko tržište, već se njihov broj svakodnevno uvećava. Mnoge su se na ovaj korak odlučile zbog pritiska potrošača i medija.

Međutim, u Rusiji i dalje nastavlja da posluje veliki broj zapadnih kompanija, a da li će i one podleći pritisku sankcija ili će prevagnuti želja za profitom, ostaje da se vidi.

Izvori: New York Times, Inews.co.uk, DW

Ukrajinska IT kompanija napustila Novi Sad jer nismo uveli sankcije Rusiji

Čitajte Luftiku na Google vestima

Stanislav Beti

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

538 Shares
538 Shares
Share via
Copy link