Magazin

Tata, tata, gušter: Šimunovići su živeli u kući sa 300 zmija, iselili su, ali su morali da se vrate

porodica-simunovic

U selu Drnovac kod Boljevca desila se jedna neverovatna, pa čak i bizarna priča. Porodica Šimunović je jedne noći pre nekoliko godina otkrila da se u njihovoj kući razmnožilo čak 300 zmija. Roditelji i troje dece su hitno evakuisani, a zmije su nađene po zidovima, temeljima i tavanu.

porodica-simunovic-2

Danas opet žive u toj kući, tj. adaptiranoj štali. I dalje se dešava da naiđu na poneku zmiju.

– To se desilo dok su deca bila manja. Noć je bila kad mi je ćerka uzviknula “tata, tata, gušter”. Upalio sam svetlo i video nekoliko zmija po patosu. Ispostavilo se da su se zmije izlegle u stajskom đubrivu, a zatim utočište našle u našoj kući. Traume i strahovi su još tu, mada se čovek svikne vremenom – priča domaćin Milan za Humanitarnu organizaciju “Srbi za Srbe“.

porodica-simunovic-3

Neke zmije su tada pohvatane, a neke su se razbežale. Mnogi mediji su preneli tu priču, bilo je i dosta pokušaja da im se pomogne.

Ipak, Šimunovići su se nakon nekog vremena vratili u tu kuću.

– Tu smo gde smo, u ove dve neuslovne sobice. Plafon je ispucao, nemamo ni prave temelje. Jedino što valja je pogled na čuvenu planinu Rtanj… Ćerke se školuju, a Milanče (18) mi pomaže oko branja lekovitog bilja i pravljenja čajeva. Imamo i manji voćnjak sa šljivama, kruškama, jabukama… Sve što zaradimo ide na hranu – dodaje Milan.

porodica-simunovic-5

Milanovoj supruzi Verici je, nažalost, nedavno ustanovljen rak grlića materice, pa će morati hitno na operaciju. Ipak, ona radije priča o svojoj deci.

– Ma pustite to, želim da vam se pohvalim mojom Anom (15). Trenirala je karate i ima šest medalja i sedam-osam diploma. A Laura (11) baš voli da uči. Ne moramo ništa ni da joj kažemo, ona sama uzme da radi domaće zadatke – kaže Verica.

Na pitanje šta bi najviše volela za svoju decu, odgovara:

– Uf, volela bih mnogo toga.. Bar da imaju kupatilo, a ne poljski toalet i korito kao sada – kaže Verica.

porodica-simunovic-6

Porodicu Šimunović posetili su i članovi Humanitarne organizacije Srbi za Srbe.

– Došli smo da vidimo kako sada žive, pa se nadamo da ćemo u narednom periodu biti u mogućnosti bar malo bolje uslove da pružimo za ovu decu. Oni nisu zaslužili ovako da žive – naveo je Nemanja Meljanac iz organizacije.

Šimunovićima možete pomoći uplatom na račune koje možete naći OVDE.

Dragana Vidić

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi već 10 godina. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

83 Shares
Share via
Copy link