Magazin

Dunja (3) je rođena u štali na Kosovu, kupa se u koritu i ima samo jednu veliku želju

Dunja Nasković, trogodišnja devojčica, živi u udaljenom i izolovanom selu Odevce koje se nalazi na Kosovu i Metohiji između Novog Brda i Kosovske Kamenice. Jedna je od svega nekoliko dece koja žive u ovom selu, gde je ostalo oko pedesetak Srba.

Stidljiva i mirna, dane provodi u dvorištu igrajući se sa bratom Dušanom (4).

Za razliku od većine dece koja poseduju razne igračke, mali Naskovići ih imaju samo tri – plastični pištolj, polomljeni obruč dečijeg koša i lutku.

dusan-naskovic

Samohrani otac Dragan teškom mukom pokušava da obezbedi najosnovnije stvari za svoju decu, iako je invalid.

Radeći teške poslove ostao je bez palca i kažiprsta. Njega zatičemo u radničkoj uniformi, spremnog da nastavi svoje poslove.

Dragan se, iako nema nikakvu mehanizaciju, bavi poljoprivredom radeći sve ručno.

– Dunja i Dušan su se rodili u preuređenoj štali od tri metra kvadratna u čijem nastavku su bile krave. Tu smo živeli donedavno. Preselili smo se u nedovršenu kuću koju sam započeo. Nažalost, jedva imamo mogućnosti za osnovne potrebe, pa ne možemo da nastavimo radove. Svakako u štali nismo više mogli da izdržimo. Ne zbog mene, zbog njih bih voleo ovo da se završi – priča nam otac Dragan neverovatne uslove u kojima je ova porodica živela i u kojima živi.

Ovaj hrabri otac se sa puno ljubavi i pažnje brine o svojoj deci. Dostojanstvo i hrabrost koje pokazuje potvrđuju da je u pitanju porodica koje je zaslužila poštovanje i pomoć.

dunja-sa-bratom-i-tatom

– Želja mi je da decu izvedem na pravi put i trudim se da uvek ostanem pozitivan. Jedino što mi teško pada su reči moje ćerke Dunje koja me s vremena na vreme pita kada ćemo imati kupatilo. Videla je da se druga deca kupaju u kupatilu, dok se mi i dalje kupamo u koritu – stegnutim glasom otac Dragan govori šta ga najviše tišti i dodaje – voleo bih da jednog dana imaju sobu punu igračaka!

Humanitarna organitacija Srbi za Srbe zajedno sa Božić Batom pokušaće da Naskovićima obezbedi završetak kuće, novo kupatilo i sobu punu igračaka.

Da bi uspešno realizovali tu akciju, biće potrebno oko 12.000 evra. Iz organizacije Srbi za Srbe pozivaju sve koje su u mogućnosti da pomognu ovoj pordici i na taj način im ulepšaju božićne i novogodišnje praznike.

Tate Novosađani kupili novu opremu Dečijoj bolnici i tako postali face godine

Dragana Krstić

Blogerka, opasno navučena na šoping, i jednako toliko vezana za putovanja.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

PARTNERI SAJTA


generic vignette (DESK luftika.rs)
251 Shares
251 Shares
Share via
Copy link