Magazin

AGONIJA PORODICE IZ RUSKOG KRSTURA: Ispod laminata pronašli leglo sa 17 zmija!

Sadeta Kolbaš iz Ruskog Krstura, mesta u opštini Kula, pronašla je prošlog meseca leglo zmija u svojoj kući, a njena ćerka Sanja Kušić otkrila je da su u gotovo svim sobama njihovog doma pronalazili po 5 ili 6 gmizavaca tokom agonije koja je trajala danima.

Kažu da u kući nikad nije bilo vlage.

– Kada je upalila svetlo, ugledala je zmiju koja je na momenat zastala. Mama je od straha izletela iz hodnika i otrčala nazad u drugi deo kuće gde žive snajka i brat i počela da vrišti i zove pomoć. Međutim, zmija se podvukla ispod laminata i nestala kada je brat ušao u kući – ispričala je Sanja Kušić za Telegraf.

Zmije je pronašla Sanjina mama Sadeta Kolbaš, a Sanja je ispričala da su u svim sobama njihovog doma pronađeno pet do šest zmija, tokom agonije koja je trajala danima. Napomenula je da u kući nema vlage.

Agonija je počela kada je jedne večeri njena majka primetila da se na laminatu u hodniku nešto pomera. Pomislila je da je puž golać. Zbog traumatičnog događaja koji je usledio niko u kući nije spavao.

– Kada je svanulo, mama je izvadila ceo laminat iz hodnika i bacila misleći da je ispod rupa i kupila novi. Zamazala je pukotinu kod ulaznih vrata koja je jako mala. Pukotina je zamazana i stavljen je novi laminat. Mislili smo da je problem rešen, kad posle nekoliko minuta, mama je opet primetila zmiju na novom laminatu kako se migolji”, nastavila je Sanja.

Istog dana posle samo nekoliko sati snaja Sadete Kolbaš je pronašla zmiju u ćošku pored vrata, dok je njena svekrva, ušavši u sobu, uočila još jednu na parketu.

– Te zmije bile su bebe zmije dugačke oko 20 centimetara, a tanke kao slamčica. Krenuli su od kupatila gde su pronašli nekoliko njih. Ušli su u jednu sobu, povadili lajsne parketa i uhvatili još pet ili šest, u spavaćoj pet i još u jednoj sobi nekoliko njih. Ukupno je uhvaćeno 14 zmijica – ispričala je Sanja, a u akciji koja je trajala četiri dana bili su uključeni svi članovi porodice.

Da bi se rešila legla zmija, njena porodila je celu kuću očistila hlorom, a zatim i sumporom.

– Zvali smo i Zavod za zaštitu prirode, ali niko nije imao rešenje za takav problem. Rekli su mi da moraju da dobiju nalog da izađu na teren i kad dođu, uzmu zmiju i odnesu je u obližnji kanal. Kada sam im rekla da je to leglo zmija i da ne znamo odakle se pojavljuju, odgovorili su mi: “Onda vam ne možemo pomoći, pa ne možemo mi da budemo 24 sata kod vas i da čekamo zmije” i predložili su mi da, ako je vidim, poklopim lavorom pa da ih onda zovem da je oni uzmu – dodala je Sanja i nastavila:

– Cela kuća i dvorište su tri dana smrdeli na sumpor, a u hodniku su postavili lepak na kartone i za ta tri dana su se još tri zmije uhvatile na lepak. Da kucnem u drvo, zasada ih nema, ali i dalje postoji crv sumnje gde su ‘mama i tata’ tih 17 ili 18 zmija koje smo uhvatili i ostaje pitanje da li će se opet vratiti.

Iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode rekli su da u situacijama nalik ovoj, gde se zmije nalaze u kući gde ljudi žive, izlaze u susret građanima koliko mogui da najčešće rade po Novom Sadu, ali i okolnim mestima, piše “Telegraf rs”.

– Zmije jesu naša obaveza, i po zakonu se ne smeju ubijati. Mi ih uhvatimo i puštamo dalje u prirodu. Neverovatno je da niko iz Zavoda nije izašao na teren u vezi sa slučajem iz Ruskog Krstura – poručili su iz Zavoda dodajući da svako ko ima ovakav problem može slobodno da ih kontaktira, a da će oni izaći na teren.

Tata, tata, gušter: Šimunovići su živeli u kući sa 300 zmija, iselili su, ali su morali da se vrate

Čitajte Luftiku na Google vestima

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

87 Shares
Share via
Copy link