Srbija Vesti Vojvodina

Direktor RZS: Neka se izjasni kako ko hoće, ali Vojvođani nisu nacija

vojvodjani
Fotografija iz zbirke Vide Bagura

Građani koji se na popisa stanovništva 2022. godine budu izjašnjavali kao Vojvođani biće svrstani pod kategoriju regionalna pripadnost, iz prostog razloga što Vojvođani ne postoje kao nacija, izjavio je direktor Republičkog zavoda za statistiku (RZS) Miladin Kovačević.

On je naglasio da je svaki stanovnik Srbije slobodan da se prilikom popisa stanovništva, o svojoj nacionalnoj pripadnosti izjasni prema sopstvenon nahođenju i želji, a popisivač je dužan da to verno prenese u popisnicu i da slovima upiše onako kako je građanin rekao.

Kovačević je na taj način odgovorio na trud lidera Vojvođansog fronta, Aleksandra Čanka (LSV) i Dragana Odžića (VP), koji su pokušali da izdejstvuju priznavanje vojvođanskog identiteta.

Bilo je reči o tome da se građani po nacionalnoj pripadnosti izjasne kao Vojvođani. O tome su razgovarali sa ministarkom za ljudska i manjinska prava i društveni Gordanom Čomić.

Kako je sastanak izazvao buru u javnosti pojedine stranke desnice su zatražile ostavku ministarke Gordane Čomić. Ona je kazala da zakon o popisu garantuje manjinama pravo na izjašnjavanje o njihovom jeziku. Takođe, da garantuje pravo na učešće popisivača iz njihove zajednice i sva prava koja Zakon o popisu inače garantuje svim građanima.

– Ne zanima me inicijativa vojvođanskih stranaka, Gordane Čomić, Saveta Evrope i ostalih. RZS se u svom radu vodi Međunarodnim preporukama UN za popis stanovništva i preporukama EUROSTAT-a – rekao je Kovačević za Tanjug.

Sve to je potkrepio time što “Vojvođani ne postoje kao nacija”.

Najduža reka u Vojvodini danas je smrdljiva bara, jedan baja zamandalio branu i ne može mu niko ništa

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

1.7K Shares
1.7K Shares
Share via
Copy link