Srbija

Popis u nekim opštinama produžen za 7 dana, paprene kazne za one koji se nisu odazvali popisu

popis
Foto: A. Stevanović

Ovogodišnji popis stanovništva započeo je 1. oktobra, a prema poslednjim statistističkim podacima, odziv građana je bio odličan.

Ovog puta nije bilo bojkota albanske nacionalne zajednice nastanjene u tri opštine na jugu Srbije, kao tokom popisa 2011. godine, a primetno je značajno smanjenje broja stanovnika u nekim gradovima, poput Leskovca.

Iako je trebao da bude završen do kraja oktobra, u nekim opštinama popis će biti produžen za još sedam dana, a za građane koji su odbili da učestvuju predviđene su novčane kazne od 20.000 do 50.000 dinara.

“Desetak” građana odbilo da učestvuje u popisu

Pomoćnik direktora Republičkog zavoda za statistiku (RZS) Petar Korović rekao je za Kurir da je svega oko desetak građana odbilo da učestvuje u popisu.

– Velika većina građana se popisala, a za one koji su odbili uputili smo predmet Prekršajnom sudu i to je sada u njihovoj nadležnosti, oni treba da donesu presudu.

Što se tiče popisivača i komisija, za sada nismo imali prijavljenih nepravilnosti na njihov rad – naveo je Korović, a prenosi Republika.

Svaki građanin prilikom popisa ima pravo da na pitanja o nacionalnosti, veroispovesti i maternjem jeziku, koja spadaju u osetljiva, ne odgovori ili na njih odgovori onako kako želi ili kako se oseća.

Osim na ova tri pitanja, od ukupno 69, građani imaju zakonsku obavezu da odgovore na preostala 66. Korović je dan ranije za naš list rekao da će prvi i preliminarni rezultati ovogodišnjeg popisa biti poznati za mesec dana.

Romi najavljuju bojkot rezultata ukoliko popis ne pokaže njihov realan broj

Članovi pokreta Opre Roma Srbija najavili su da će bojkotovati rezultate popisa ukoliko ne pokaže realan broj Roma, jer su, kako tvrde, neki popisivači izbegavali da pripadnike romske nacionalnosti pitaju tokom ankete o nacionalnoj pripadnosti.

S druge strane, pomoćnica direktora RZS Snežana Lakčević rekla je za Kurir da im do sada nijedna primedba nije stigla na popisivanje romske nacionalne manjine.

Kako je navela, RZS ima dobru koordinaciju i saradnju s nacionalnim savetom romske nacionale manjine i nekim nevladinim organizacijama koje se bave pitanjima Roma, te da je angažovano oko 140 asistenata Roma.

Odliv stanovnika iz Leskovca, bolji odziv Albanaca sa juga Srbije

Novi popis pokazuje da na teritoriji Grada Leskovca živi 125.876 stanovnika, dok je na prošlom popisu 2011. taj broj iznosio 144.206. Broj domaćinstava sada je 41.119, dok ih je prošli put bio 43.603, preneo je Jugpres.

U tri opštine na jugu Srbije, Bujanovcu, Preševu i Medveđi, popisano je više od 100.000 građana, pokazuju preliminarni rezultati tek završenog popisa.

U ovim opštinama popisano je tri puta više stanovnika nego 2011, tada je zabeležen smanjen obuhvat jedinica popisa zbog bojkota većine pripadnika albanske nacionalne zajednice.

Izvor: Republika

Popisivač 3 sata bio zatočen u stanu, policiji javljeno da su uhvatili špijuna

Čitajte Luftiku na Google vestima

21 Shares
Share via
Copy link