Lifestyle

Polazak u vrtić: Kako se pripremiti kao roditelj?

Igračke i tepih u vrtiću

Polazak u vrtić je prekretnica u životu deteta i roditelja koja donosi nove izazove, ali i mogućnosti za razvoj na društvenom i emocionalnom nivou. Za roditelje, ovo ume biti stresan period pun pitanja, a jedna od glavnih jesu kako se pripremiti za ovaj važan korak i kako olakšati detetu adaptaciju u vrtiću?

U nastavku ćemo pokušati da vam predstavimo na šta sve trebate biti spremni i kako se poneti u ovom periodu.

Važnost pripreme

Priprema za polazak deteta u vrtić izuzetno je važna kako za dete, tako i za roditelje. Dobro planiranje i priprema mogu značajno olakšati ovaj proces i smanjiti stres kako detetu, tako i roditeljima.

Roditelji se najčešće suočavaju sa do tada njima nepoznatim situacijama; počinju da se bave pitanjima poput poteškoća pri navikavanju na novo okruženje, ali i da brinu o bolestima poput boginja i gripa ili o parazitima kao što su vaške u kosi. Stoga je bitno da znate kako da reagujete u različitim situacijama.

Najlakše je posavetovati se sa nekim ko je već prošao kroz sličnu situaciju, te vas može uputiti ili savetovati na ovom, za vas novom i nepoznatom, putovanju.

Razgovorajte sa decom

Pre polaska u vrtić, važno je da se roditelji informišu o svim detaljima vezanim za vrtić, pravilima, rasporedu aktivnosti i ostalim važnim informacijama. Takođe je važno da razgovarate sa detetom o tome šta može da očekuje u vrtiću i da ga pripremite na nove situacije koje će doživeti.

Važno je da dete zna šta ga očekuje u vrtiću i da se oseća sigurno i pripremljeno za novu situaciju. Možete sa detetom razgovarati o tome ko će ga čuvati u vrtiću, šta će raditi tokom dana i kako da se ponaša u grupi sa ostalom decom. Takođe je važno da dete zna da roditelji uvek tu za njega i da će ga dočekati kada se vrati iz vrtića.

Razgovor ne staje ovde, vrlo je bitno da se interesujete za to kako je vaše dete provelo svoj dan u vrtiću. Ukoliko imaju problema sa drugarima, deca to nekada umeju da prećute, stoga je vrlo bitno da ih pitate šta su radili, sa kim su se družili i šta su novo naučili.

Posetite vrtić

Poseta vrtiću pre samog polaska može biti od velike pomoći u pripremi deteta za novu sredinu. Tokom posete, dete se može upoznati sa prostorom vrtića, vaspitačima i drugom decom. Na ovaj način će dete lakše podneti odlazak, jer će mu to okruženje već biti poznato.

Takođe, vi kao roditelj možete iskoristiti ovu priliku da postavite pitanja vaspitačima i informišete se o svim detaljima. Možete videti kako vaše dete reaguje i da steknete neki opšti utisak o samoj instituciji. Kada znate gde i sa kim ostavljate svoje dete, biće vam mnogo lakše da obavljate svoje svakodnevne aktivnosti.

Naučite da adekvatno reagujete

Mnogim roditeljima može vrlo teško da padne odvajanje od deteta, naročito kada vide koliko dete to teško podnosi. Ovo može izazvati različite emotivne reakcije kod roditelja, uključujući anksioznost, tugu i krivicu.

Važno je da prihvatite ovo kao normalan deo procesa i da budete svesni da činite svom detetu uslugu, iako vam se možda to tako ne čini. U vrtiću deca uče da rade na raznim veštinama, razvijaju se na emotivnom, intelektualnom i socijalnom nivou, stoga je to iskustvo vrlo bitno.

Takođe, ukoliko je potrebno, potražite podršku od partnera, porodice i prijatelja kako bi se lakše nosili sa ovim emotivnim izazovima. Uz podršku svojih bližnjih možete lakše prevazići ovaj tranzicioni period i uživati u novim iskustvima svoga deteta.

Pored toga, važno je da pokažete detetu da vam nedostaje kada nije sa vama, ali istovremeno da ste srećni što će imati priliku da upozna nove prijatelje i istraži nove stvari u vrtiću, te ga tako ohrabriti.

Dečak se igra igračkama u vrtiću

Prilagodite se novoj rutini

Važno je da roditelji pomognu detetu da se prilagodi novoj rutini i da mu pruže podršku tokom ovog procesa, ali i da sami budu spremni na neke promene.

To uključuje uspostavljanje novih jutarnjih rutina, kao što su ustajanje u određeno vreme, spremanje za vrtić i doručak. Važno je da ove rutine budu dosledne kako bi dete znalo šta može da očekuje i kako bi se brže naviklo na promenu.

Bitno je i da sami budete pozitivni pred polazak u vrtić, jer će se to odraziti na vaše dete. Ukoliko ste bezvoljni, tužni i neraspoloženi, vaše dete će to uočiti i postati nervozno i nesigurno. S druge strane, ako ste veseli i puni entuzijazma, dete će verovatno biti manje anksiozno i više otvoreno prema novim iskustvima.

Važno je da budete strpljivi, puni razumevanja i da detetu pružite podršku tokom ovog tranzicionog perioda kako bi ono lakše prevazišlo eventualne poteškoće i uživalo u novom okruženju.

Pokažite detetu da verujete u njega, budite otvoreni za nove izazove i iskustva, i pružite mu podršku i ohrabrite ga.

Ukoliko i sami teško podnosite ovo razdvajanje, obratite se svojim bližnjima, razgovarajte i iznesite svoje brige. Podeliti svoje iskustvo sa nekim ko vas razume može vam pružiti osećaj olakšanja i podrške, a uz to možete dobiti i savete pri svakom koraku.

Mateja Panović

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
Share via
Copy link