Srbija

Pokojni novosadski stomatolog od Vučića dobio medalju, a Gojković ga satanizovao

Zlatnom medaljom za zasluge u borbi protiv koronavirusa predsednik Srbije Aleksandar Vučić posthumno je odlikovao novosadskog stomatologa Stanislava Ostojića.

U pitanju je isti čovek koji nakon što je pet dana bezuspešno tražio lekarsku pomoć u Kliničkom centru Vojvodine preminuo od koronavirusa i isti čovek kojeg je pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković optužio da je “namerno” zaražavao svoje pacijente i protiv kojeg je najavio podizanje lične krivične prijave, piše Ana Lalić za portal Nova.

Koliko je licemeran i neiskren gest odlikovanja pokojnog stomatologa vidi se i u zvaničnom obrazloženju na predsedničkom sajtu, gde se navodi da se zlatna medalja za zasluge dodeljuje “dr Stanislavu Ostojiću – Klinički centar Vojvodine”, mada istoimeni nikada nije bio zaposlen u ovoj ustanovi. U njoj je, nakon višednevnih bezuspešnih pokušaja i molbi da ga hospitalizuju dok je još mogao samostalno da diše, na kraju i preminuo, svega par dana nakon prijema.

Ostojić se, inače hronično oboleo i od sarkoidoze, borio za život još od 21. marta, od kada se nalazio na respiratoru, ali lekari nisu više mogli ništa da učine.

U bolnicu je primljen već u vrlo teškom stanju, sa dvostrukom upalom pluća, uprkos tome što je danima pre toga pokušavao da dobije pomoć i da eventualno bude testiran. Prema rečima njegove supruge, i po dokumentaciji koju ona poseduje, zubar je tih dana u više navrata zvao kol centar i postupao tačno onako kako su mu govorili.

Prvo su ga poslali u privatnu labaratoriju da uradi nalaze krvi, koji su pokazali visok nivo CRP, što je već ukazivalo na infekciju.

Zatim su ga, opet privatno, slali i na rentgen pluća, koji je odmah potvrdio dvostruku upalu pluća. Sa takvim nalazima, zubar je, opet po instrukcijama lekara iz kol centra, sa suprugom u petak, 20. marta, otišao na pregled kod pulmologa.

“Nisu ga ni uveli unutra, već su mu sestre sa vrata samo dodale toplomer, a potom pozvale lekarku. I ona je izašla u dvorište i, uprkos tome što je videla sve nalaze, kao i rentgenski snimak pluća, rekla je da idemo kući i da pije ‘tople čajeve i supice’.

Već tu noć mu se zdravlje drastično pogoršalo, a od subote uveče je bio na respiratoru”, rekla je za Ostojićeva supruga, ističući da ima zabeležene sve pozive kol centru, kao i nalaze privatnih ordinacija gde si ih slali.

Uprkos svemu tome i svim dokazima da tražio pomoć na vreme, pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković je svega nekoliko dana po njegovoj hospitalizaciji zatražio pokretanje krivične prijave protiv zubara, jer je “svesno sa simptomima išao u ordinaciju”.

Naknadno, kada mu je “osumnjičeni” preminuo, ostavljajući iza sebe suprugu i troje male dece, Gojković je pokušao da opere ruke, tvrdeći da “nije mislio na tog stomatologa”, već “dva koja su bila hospitalizovana”.

Sećate se Zorana Gojkovića? E pa, njegova sestra je upravo uvaljala robu od 200 mil. zdravstvenom sistemu Srbije

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

63 Shares
Share via
Copy link