Magazin

Sećate se Zorana Gojkovića? E pa, njegova sestra je upravo uvaljala robu od 200 mil. zdravstvenom sistemu Srbije

Zoran Gojković je bio relativno anoniman lik do 2016. Kao lekar je 2011. ukrao pečat svog kolege, falsifikovao njegov potpis i sačinio izveštaj, uspomoć kojeg je kancelarija novosadskog advokata Nemanje Aleksića dobila izgubljen spor. Tada kreće Gojkovićev uspon.

Nakon izbora 2016. i smene vlasti u Vojvodini, Gojković je imenovan za pokrajinskog sekretara za zdravstvo, ali se nije posebno isticao. Tako je bilo sve do proglašenja epidemije koronavirusa u Srbiji u martu 2020, kada je imenovan u famozni Krizni štab, telo koje imalo za zadatak da zbunjuje i zastrašuje građane Srbije, ili da ih umiruje kada na red dođu izbori.

U isto telo, tada je ušla i (v.d.) direktorka RFZO Sanja Radojević Škodrić, koja se pominje kasnije u ovoj priči. Gojković se u Kriznom štabu isticao arogantnošću i naizmenično javnosti pružao konfuzne izveštaje i netačne podatke. Konačno, zasenio je sebe kada je oklevetao novosadskog stomatologa dr Stanislava Ostojića da je širio virus. Dr Ostojića najpre nisu hteli da prime u bolnicu, i on je ubrzo preminuo, a Gojković je pokušao da iskrivi svoje reči.

S druge strane, iako vodi krovnu organizaciju zdravstvenog sistema Srbije, Sanja Radojević Škodrić je bila manje-više nevidljiva sve do jula ove godine, kada je institucija koju vodi raspisala “hitnu” javnu nabavku “zbog epidemiološke situacije i povećanja broja zaraženih virusom SARS – CoV – 2” u vrednosti od milijardu i po dinara.

“Hitna nabavka” znači da ne može da čeka 7 dana da bude redovna.

Znate kako je kod naprednjaka, kao i kod kolega kleptomana iz Demokratske stranke pre njih, svaki “neko” ima “nekog svog”. I tu u priču ulazi rođena sestra “doktora za falsifikate”, Zorica Šakan, devojačko Gojković.

zorica-sakan-ptm
Zorica Šakan, PTM Šabac

Gojkovićeva sestra je od 2002. vlasnica firme registrovane “za popravku ostalih ličnih predmeta i predmeta za domaćinstvo” PTM iz Šapca, a u julu je dobila trećinu svih “hitnih” nabavku RFZO, odnosno oko 500 miliona dinara.

Radi se o malom preduzeću iz Šapca, sa 15 zaposlenih, a direktor je njen muž njen suprug Milorad Šakan. Sajt firme PTM je u fazi izrade od 2009. godine!

ptm-sabac
Sajt firme koja je dobila posao od pola milijarde

Elem, ta mala firma iz Šapca je, pod suncobranom “hitne javne nabavke”, u julu prodala nepotrebnu robu u vrednosti od oko 200 miliona dinara. Ova roba se ne koristi u protokolu za lečenje pacijenata obolelih od kovida. Posao je sumnjiviji kada se uzme u obzir činjenica da je PTM u samo jednom mesecu ove godine napravi prihode 2 i po puta veće nego tokom cele 2019.

Kako stoji u bilansu uspeha firme PTM, objavljenom na sajtu APR, prošle godine su prodali robe u vrednosti 203 miliona dinara, a nabavna vrednost te robe je 129 miliona dinara.

Stvari su krenule nabolje po sestru Zorana Gojkovića od izbijanja pandemije i ulazak u čuveni Krizni štab Sanje Radojević Škodrić. Ova potonja je bila potpisnica podrške „nestranačkih ličnosti“ Alekasndru Vučiću u predesedničkoj kampanju na proleće 2017. U jesen iste godine imenovana je za vršioca dužnosti direktora RZFO, a na proleće ove godine je imenovana u Krizni štab.

Tada su se otvorila sva vrata, pa je firma Zorice Šakan samo u jednom mesecu ove godine prihodovala duplo više nego tokom cele 2019. Između ostalog, Sanje Radojević Škodrić je, pod senkom borbe protiv koronavirusa, naložila hitnu nabavku laparoskopskog stuba plaćenog 87 miliona dinara. Ovaj uređaj se koristi u minimalno invazivnoj hirurgiji i sa suzbijanjem pandemije koronavirusa nema nikakve veze. Tim pre, što je Ministarstvo zdravlja prošle godine nabavilo 8 ovakvih uređaja za bolnice Srbije.

laparoskopski-stub
Laparoskopski stub od 87 miliona

Razlika u ceni između nabavne i prodajne vrednosti je oko 30 miliona dinara, i to čini samo petinu julske prodaje robe firme Zorice Šakan RFZO-u.

Pored stuba za laparaskopiju, od Šakanovih su kupljene i boce za dreniranje, hirurški stapleri, ali i najsavremenije endoskopske video kapsule koje se, opremljene kamerom i LED svetlom, koriste za snimanje tankog i debelog creva, piše novinarka portala Nova.rs Ana Lalić.

Ista firma je bila zadužena i za nabavku dezificijenasa, sistema za grejanje krvi i mantila za jednokratnu upotrebu u visini od 168 miliona dinara. U nabavci se za PTM našlo i oko 38 miliona dinara za hirurške komprese, kao i nesterilne pokrivače za operacione stolove za koje je izdvojeno skoro 50 miliona, piše Nova.

zorica-sakan-gojkovic
Neko njegov

Tokom vanrednog stanja RFZO je “zbog epidemiološke situacije i povećanja broja zaraženih virusom SARS – CoV – 2” u julu mesecu sproveo hitnu javnu nabavku u vrednosti od milijardu i po dinara, namenjenih za opremu i lečenje pacijenata obolelih od kovida. RFZO je u pregovaračkom postupku ponudu za nabavku sanitetskog i medicinskog materijala pozvala osam firmi koje se bave medicinskom opremom, među kojima se našao i PTM iz Šapca Zorice Šakan.

Razvojni put Zorana Gojkovića: Od biomehanike i partijske knjižice do Kriznog štaba

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

164 Shares
164 Shares
Share via
Copy link