Svet Vesti

Vlasnik srpskog Telenora Čeh Petr Kelner poginuo u padu helikoptera

Najbogatiji čovek u Češkoj, milijarder Petr Kelner poginuo je u udesu helikoptera na Aljasci, saopštila je njegova finansijska grupacija “PPF”.

Kelner je našoj javnosti poznat kao vlasnik kompanije koja je kupila “Telenor” u Srbiji.

Američke vlasti su prethodno saopštile da je najmanje pet osoba poginulo, a jedna je povređena kada se srušio helikopter u toj američkoj saveznoj državi. Američka Savezna uprava za vazduhoplovstvo objavila je da za sada nisu poznate okolnosti zbog kojih se srušio helikoter u subotu u 18.35 časova po lokalnom vremenu.

Kelnerova kompanija PPF je 2018. godine postala vlasnik Telenorovih telekomunikacionih kompanija u regionu centralne i istočne Evrope, uključujući Srbiju.

Za kompanije u Madarskoj, Bugarskoj, Crnoj Gori i Srbiji PPF je platio 2,8 milijardi evra. Bio je vodeća poslovna figura postkomunističke Češke, a njegovo bogatstvo “Forbs” je procenio na 17,5 milijardi dolara.

Njegov put počeo je 1990-tih, kada je osnovao PPF kao investicionu kompaniju koja je s partnerima učestvovala u privatizaciji stotina državnih kompanija. PPF je kasnije počeo da ulaže u osiguranje, telekomunikacije, medije, proizvodnju i druge privredne grane, šireći se uglavnom u Evropi, Aziji i SAD.

Za sobom je ostavio ženu i četvoro dece.

Izvor: Blic.rs

Vlasnik Telenora je medijski tajkun blizak Kini i upravo je na tacni poslužio „pečen“ SBB u Telekom sosu

Julija Vojinović

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

generic vignette (DESK luftika.rs)
10 Shares
Share via
Copy link