Magazin Srbija

Plata od 4 (ČETIRI) hiljade dinara: To je rešenje države za podršku seljacima

Nakon što su grad i jako nevreme opustošili poljoprivredne useve i značajno oštetili već dotrajalu imovinu srpskih seljaka u mnogim delovima naše zemlje, ponovo se postavlja pitanje – Šta je to država učinila da zaštiti taj vredan narod od ovakvih i sličnih gubitaka?

Prethodnih meseci videli smo kako vrlo brzo može da se pokrene proizvodnja kvasca, maski, pa i respiratora u Srbiji. Niče nam Beograd na vodi, Vrnjačka Banja na vodi, mostovi, autoputevi, ali kada je reč o podršci za male poljoprivrednike, država tapka u mestu već godinama, ostavljajući ih dalje u situaciji da gledaju u nebo i nadaju se najboljem.

Ništa nije učinjeno po tom pitanju već dugo.

Plate protivgradnih strelaca ostale su nepromenjene i ta suma na mesečnom nivou iznosi 4 hiljade dinara. Slovima – ČETIRI hiljade dinara.

O neefikasnosti protivgradne odbrane, oglašavala se i Državna revizorska institucija, još krajem 2018. godine, piše portal Nova ekonomija.

Njihov ključni nalaz tada glasio je da “Republički hidro-meteorološki zavod (RHMZ) prilikom planiranja sredstava potrebnih za funkcionisanje protivgradne zaštite, distribuciju protivgradnih raketa i održavanje lansirnih stanica, ne obezbeđuje u dovoljnoj meri zaštitu poljoprivrednog proizvoda i poljoprivrednog proizvođača”.

Od tad je prošlo godinu i po dana, a slike iz nekih delova Srbije od pre tri dana i dalje ukazuju da rešenje nije na vidiku. Gostujući na Javnom servisu, svojom izjavom, to je potvrdio i direktor Republičkog-hidrometeorloškog zavoda, Jugoslav Nikolić.

-Država za neke nadoknade, koje zaista jesu simbolične, za jednu sezonu izdvaja oko milion evra za te strelce. One su  takve kakve jesu. Po zakonu o odbrani od grada i lokalne samouprave su subjekti sistema i oni učestvuju u podršci sistemu na svojoj teritoriji – izjavio je Nikolić.

Prema njegovim rečima, problem koji se odnosi na pritivgradnu zaštitu, trebalo bi da “bude usklađen u narednim godinama”.

On je rekao da je RFZO aktivirao sve predviđene stanice u ovoj sezoni i ima jedan broj automatizovanih stanica, nekih 104 na području Radarskog centra Valjevo i još nekoliko na drugim centrima.

– U procesu je takozvana automatizacija lansirnih stanica, koja bi trebalo da obezbedi još veću sigurnost i efikasnost. To će se realizovati u narednim godinama i teče po planu – rekao je Nikolić i dodao da se ove godine delimično automatizuju radarski centri na Bukulji i na Fruškoj Gori, dok se u narednih nekoliko godina to očekuje u celoj Srbiji.

Nikolić dodaje da je pred početak ove sezone obezbeđeno 18.000 raketa što je, kako navodi, “apsolutni rekord”, kao i da se tokom poslednje nepogode dejstvovalo sa osam radarskih centara, ali je, objašnjava, ipak došlo do pojave grada.

RTS je preneo da se posledice nevremena od pre nekoliko dana još uvek otklanjaju.

Hoćemo li zahvaliti i seljaku? Ne glasno, ali barem onako, u sebi?

Bojana Savić

Zaštitnica šuma i živog sveta u njima. Neprijatelj bahatih, pohlepnih, moćnih. Naturam expellas furca, tamen usque recurret!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

32 Shares
Share via
Copy link