Magazin

Firma radnicima ne isplaćuje cele plate da bi dobila pomoć države

Radnici preduzeća Plastika iz Nove Varoši će ovaj mesec morati da prežive sa svega nekoliko hiljada dinara jer im vlasnici nisu dali pune plate za mart.

Kako piše Centar za istraživačkog novinarstvo Srbije (CINS), na proizvodnju u novovaroškoj “Plastici” nije uticala pandemija korone niti vanredno stanje.

Radnici i dalje na posao idu u četiri smene, a radno vreme im je osam sati. Međutim, plate u Plastici su ipak smanjene – i to drastično.

U sredu, 15. aprila, na račune radnika trebalo je da legne prvi deo martovske zarade. Uplata je stigla, ali ne u iznosu koji su radnici zaradili.

Tako je, na primer, pojedinim radnicima na račun leglo oko dve hiljade dinara. Neki radnici su dobili četiri, a neki sedam hiljada dinara, zavisno od visine plate u normalnim okolnostima.

Po svemu sudeći, to je sve što će oni primiti u aprilu.

Informacije koje su stigle od radnika potvrdio je za CINS Dragan Golubović, jedan od vlasnika i direktor “Plastike”, preduzeća čiji su suvlasnici Golubovićeva supruga Sabira i Sakiba Varagić, odbornica Srpske napredne stranke u Novoj Varoši.

Kao jedan od razloga za smanjenje plate, Dragan Golubović navodi to što firma nije uspela da naplati prodatu robu pa novca nema dovoljno.

Međutim, drugi razlog leži u navodnom gubitku prava na pomoć države za ublažavanje posledica krize ukoliko isplate cele plate.

Prema Uredbi Vlade Srbije, država će firmama, pod određenim uslovima, isplaćivati iznos od tri minimalne prosečne zarade za svakog zaposlenog.

Ovu uredbu su u pravnoj službi Plastike, objašnjava Golubović, shvatili tako da ukoliko bi radnicima isplatili plate u punom iznosu, firma ne bi ostvarila pravo na direktna davanja države.

Zbog toga su se odlučili da radnicima isplate samo razliku između pune plate i minimalca, a 10. maja, kada dobiju novac od države, isplatiće i ostatak.

Uz komentar da je uredba konfuzna, Golubović dodaje da bi najbolje bilo “da je država rekla isplatite nekako (plate), kako možete, pa ćemo mi refundirati”.

Naučni saradnik na Institutu za uporedno pravo Mario Reljanović za CINS objašnjava da ovakvo shvatanje Uredbe nema nikakvog osnova.

Odredba na koju se poslodavci pozivaju pri takvom tumačenju kaže da privredni subjekti otvaraju poseban račun na koji im država uplaćuje novac, te da će, ukoliko ne prenesu taj novac na tekuće račune radnika do dana gašenja računa, banka sredstva vratiti Ministarstvu finansija – Upravi za trezor.

“To znači da poslodavac koji dobije sredstva za zarade mora da iskoristi ta sredstva za isplatu zarade. To ne znači da treba tada da isplati zarade za mart, april i maj nego da ih iskoristi za isplatu tekućih, odnosno dospelih, a neisplaćenih zarada. Poenta te odredbe jeste da se sredstva ne troše nenamenski, da ona zaista odu za namenu za koju su predviđena”, ocenjuje Reljanović.

Direktor Plastike dodao je za CINS da je rukovodstvo preduzeća radnicima ponudilo pozajmicu “ako bude nekom baš zaškripalo”.

Kada su firme u teškoj situaciji i nemaju novca da isplate plate, poslodavci moraju uz obračun zarade radnicima dostaviti i obrazloženje, kako bi oni znali zašto nisu dobili svoje zarade, smatra Reljanović.

Tumačenje čelnika novovaroške Plastike ocenjuje kao besmisleno.

Ceo tekst CINS-a pročitajte OVDE.

Vučić otkrio kada će biti isplaćeno obećanih 100 evra

Redakcija

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

PARTNERI SAJTA


39 Shares
Share via
Copy link