Magazin Srbija

Planska reka je poslednja žrtva pohlepe. Investitor oteo korito rečice i privatne posede meštana

nova.rs
Foto: Nova.rs

Planska reka poslednja je u nizu žrtava investitora koji grade mini-hidro elektrane po Srbiji. Meštani sela Kovači kod Jošaničke banje okupili su se protiveći se izgradnji MHE, a tvrde da je investitor osim što je ugrozio prirodu, povredio i njihovu ličnu svojinu jer je svojim projektom ušao u preko 20 privatnih parcela.

– Znači, čisto uništenje prirode. Mnogo je ružno. I sami vidite kako to izgleda. Ružna slika. Ne idemo odavde dok ih ne isteramo. Oni moraju da odu. Ne znam na osnovu čega su mogli da dođu. Bez ikakvog pitanja – rekao je za Nova.rs Milinko Lazović, vlasnik jedne od parcela na kojima se MHE gradi.

Prijave su podneli, kako kažu, nadležnim građevinskim inspekcijama koje još uvek nisu sačinile konačni izveštaj. Lokacija nije ograđena, a nema ni građevinske informativne table.

– Dužina trase je oko 1.800 metara. Vidi se cevka kroz koju će sprovesti reku. Znači, kompletnu vodu. Osim investitora, sada se pojavila i neka fantomska firma iz Vlasotinca koja je potpisala da su oni izvođači radova. A oni ne znaju ni gde se nalaze. Drveće se suši, a vlasnici parcela koji nizvodno imaju malinjake, ostaju bez vode – ispričao je Rade Pavlović, još jedan od vlasnika ugroženih parcela.

novars
Foto: Nova.rs

U istom trenutku kada su se okupili meštani u znak protesta, započeo je i kontra protest. Investitor je organizovao grupu od tridesetak ljudi koji su se okupili jer se, kako su rekli, „zalažu“ za izgradnju MHE.

Predstavnici investitora objasnili su da imaju sve potrebne dozvole i da će svoja prava potražiti putem pravosuđa ukoliko se problemi sa meštanima budu nastavili.

– Da gradnja nije dozvoljena, država nam ne bi dozvolila da to radimo. Ne bi dobili građevinsku dozvolu za projekat. Što se tiče papirologije, sve je pravno i ako bude nekih problema sa meštanima, rešavaćemo na sudu – izjavio je Stefan Milojević, koji se predstavio kao predstavnik investitora.

novarsmhe
Foto: Nova.rs

Ono što je najtragičnije u ovoj priči je to da se investitor poziva na državu koja mu je, kako je rečeno, izdala sve potrebne dozvole. Država je dozvolila gradnju MHE na Planskoj reci koja je jedna od retkih u Srbiji koja je i dalje prirodno stanište za rečne pastrmke i rakove koji su strogo zaštićene vrste.

Područje vodozahvata i veći deo toka Planske reke nalazi se u „Predelu izuzetnih odlika Željin“, nedaleko od Jošaničke Banje, a on predstavlja režim zaštite trećeg stepena. U njemu je zabranjena gradnja bilo kakvih vodozahvata i hidroenergetskih objekata.

Zašto država planski kažnjava ljude koji očiste smeće iz prirode, a dopušta ilegalnu gradnju MHE?

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

82 Shares
Share via
Copy link