Venčanja

Planiranje venčanja – od velike sale, do sitnih detalja

Da bi bilo uspešno, jako je bitno dobro planiranje venčanja. Korak po korak, daćemo vam smernice na šta treba obratiti pažnju prilikom organizacije venčanja. Kada krenete sa planovima za venčanje na samom početku možete pomisliti da je sve tako jednostavno. Međutim, može se dogoditi da neke stvari previdite, zapostavite, preskočite i naprosto ih zaboravite. Upravo iz tog razloga pišemo ovu stranicu. Da vam se tako nešto ne bi dogodilo i da na dan venčanja ne dođete u situaciju da kažete: “Jao, zašto mi to niko nije rekao?” ili “Kako ja to nisam znao?“.

Planiranje vencanja podrazumeva mnogo toga, od recimo velike sale za svadbe, do najsitnijih detalja. A mi ćemo se sada potruditi da budući mladenci, nakon čitanja ovog teksta, ne izostave ono što im je tog dana verovatno najvažnije.

Planiranje venčanja korak po korak

Nakon veridbe, verovatno da će vam prva i najvažnija stavka biti da pronađete odgovarajuću salu za venčanje. Ali pre nego što preduzmete konkretne korake po tom pitanju morate dobro da sagledate nekoliko ključnih stvari, pa je možda najpametnije i da ih stavite na papir. Evo kako bi vaši planovi trebalo da teku i šta bi sve trebalo da se nađe na vašem spisku.

Broj gostiju

Ono što bi prvo trebalo da stavite na spisak jeste broj ljudi koje ćete pozvati. Taj podatak će vam omogućiti da se prilikom traganja okrenete samo onim restoranima za venčanja koji primaju otprilike onoliki broj gostiju koji vi imate. To će vam bitno skratiti spisak sala za venčanje koje planirate da posetite, pre konačne odluke. Dakle, gledajte da vaša sala za venčanje ne bude previše velika, ali ni mala.

Prilikom ocenjivanja nemojte da gledate samo prostor za sedenje, već i za igru. Ne biste želeli da sala nema dovoljno prostora za igru za sve goste. Budite isto toliko oprezni i sa prevelikim salama, jer one na dan venčanja mogu da izgledaju kao da vam pola gostiju nije došlo. Danas ima puno splavova koji organizuju venčanja, ili možda više volite neki etno ambijent.

Datum venčanja

Pažljivo birajte i datum venčanja, naročito ako živite u velikom gradu. Uopšte ne bi bilo loše da pratite vesti, informisanost nikada ne može da škodi, jer je to način da izbegnete neka iznenađenja na dan vašeg venčanja. Ukoliko ustanovite da se istog dana organizuje i neki bitan događaj u gradu, blagovremeno se raspitajte da li će možda neke ulice biti zatvorene i računajte na eventualne gužve na putu. Ako planirate venčanje u skorašnjem periodu, pogledajte malo i vremensku prognozu. Ne dajte da vas bilo šta iznenadi i budite unapred pripremljeni.

Sale za svadbe

Sada kada ste napravili spisak gostiju i zakazali dan vašeg venčanja, možete da potražite koja je vaša odgovarajuća sala za svadbe. Ukoliko vam je potrebna velika sala, mi vam i oko toga možemo pomoći. Event Club Mia je prostor koji prima i do 250 gostiju, ova sala za venčanja je veoma jedinstvena, pa vam savetujemo da dođete i uverite se sami. Njihovo iskusno osoblje će vam pomoći da svoj veliki dan organizujete onako kako ste zamišljali, tako da će ga svi prisutni dugo pamtiti.

Kad već trošite neka bude pametno

Svi mi vrlo dobro znamo da venčanje znači i veliki izdatak i da trebate da pripazite na budžet. Zato pametno trošite! Suzdržite se od nepotrebnih stvari koje vam samo izgledaju lepo, a nemaju nikakvu bitnu funkciju. Ne zaboravite da se danas većina elemenata koji imaju obeležje venčanja ne moraju kupovati, već se mogu iznajmiti. Kao što su, na primer, venčanica i dekoracija.

Ne bi bilo loše da se sa vašim partnerom dogovorite i opredelite za jednu karticu sa kojom ćete plaćati. Raspitajte se, možda baš vaša banka nudi razne pogodnosti na njeno korišćenje i možda će vam to baš to doneti neke bodove i popuste, koje kasnije možete iskoristiti. Recimo – za medeni mesec.

Vrlo bitni detalji

Planiranje venčanja podrazumeva još dosta «sitnica» koje naravno ne bi trebalo da zaboravite. Pa hajde da nabrojimo: pozivnice, kumovi, burme, venčanica, odelo, košulja, cipele, bidermajer, frizura, svadbene torte, odgovarajući meni (hrana i piće), dekoracija, muzika za venčanje, fotograf i snimatelj. Pažljivo prilikom odabira benda za svadbu, jer su muzičari ti koji će brinuti o atmosferi tokom vašeg najvažnijeg dana (i noći). Zatim, još jedna važna sitnica, a to je parking. Raspitajte se da li ga vaša sala za venčanje ima i da li će biti dovoljan za sve vaše goste.

Ne dozvolite da vaši gosti pamte vaše venčanje po tome što nisu imali gde da parkiraju svoj automobil. Skrećemo pažnju i na izbor menija. Hrana na svadbama je veoma bitna i nemojte to zanemariti, kao i vreme kada će se poslužiti.

Dogovorite se sa osobama odgovornim za ovaj deo posla da gosti budu posluženi pićem i predjelom, čim se smeste u salu.

Nemojte se ustručavati da pitate

Ukoliko vam se nešto od svega ovoga ne uklapa u budžet, nemojte se ustručavati da iskusnije od vas pitate za preporuku. Može se lako dogoditi da slične stvari na nekom drugom mestu pronađete mnogo povoljnije.

Zato kod planiranja venčanja budite otvoreni za nove opcije.

Pročitajte još Najskuplje vereničko prstenje svih vremena

Čitajte Luftiku na Google vestima

Saša Rebić

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

90 Shares
Share via
Copy link