Magazin

Pigkaso, prva životinja u istoriji koja ima samostalne izložbe, prodala 200 slika po ceni od nekoliko hiljada dolara

pigcasso
Printscreen

Čudesna životna priča dolazi nam sa jedne farme u Južnoj Africi gde je svinja pod imenom Pigkaso stvorila neke od svojih najcenjenijih umetničkih dela. Da dobro ste pročitali.

Pigkaso je spašena sa farme svinja i njena sudbina umesto u klanici nastavljena je na drugoj farmi zvanoj Utočište.

Prema svedočenju zaposlenih koji brinu o ovim životinjama, Pigkaso je uništila sve što joj se našlo na putu. Pokušali su da joj zaokupe pažnju raznim igračkama, loptama, ali njeno interesovanje privukle su slikarske četkice koje jednostavno nije želela da polomi i izgrize.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Enciklopedija (@enciklopedija)

Ubrzo su dobri ljudi prepoznali njen talenat i Pigkaso je počela svoje zamisli da prenosi na platno. Ona je prva životinja koja je doživela da ima samostalnu izložbu, a njene apstraktne slike dostižu cenu i od nekoliko hiljada dolara.

Do sada je prodato preko 200 njenih slika, a s obzirom da ima samo četiri i po godine nema sumnje da je vrhunac njenog kreativnog stvaralaštva tek pred nama.

– Pigkaso je definitivno apstraktni ekspresionista, ne možete tačno definisati šta slika, ali mogu vam reći da se njen stil menja u zavisnosti od toga u kakom je raspoloženju, kao kod bilo kog velikog umetnika – kazala je Džoan Lefson, upraviteljica Utočišta koja je spasila Pigkaso sigurne smrti i kasnije otkrila njen dar.

Umetnici ispred BIGZ-a: Ne apelujemo samo na institucije i Grad, apelujemo na sve ljude!

Čitajte Luftiku na Google vestima

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

1.4K Share
1.4K Share
Share via
Copy link