Magazin Putovanja

Pica u pekari na Hvaru košta 8.000 dinara, stranci je kupuju, a Hrvati prete policijom

Hvar najskuplja pica
Foto: collage / Pixabay, ilustracija

Stara dobra izreka kaže da svaka roba ima svog kupca.

Zna se i da su cene na hrvatskom primorju malo „jače“, posebno na ostrvima, koja su se pretvorila u prave mondenske destinacije, pošto njihova lepota većinom privlači turiste iz zapadne Evrope, sa malo debljim novčanikom.

Međutim, vlasnik jedne pekare na Hvaru predstavio je zaista interesantan poslovni model – što skuplje to bolje.

Njegov biznis plan podrazumeva da zainteresovanim mušterijama ponudi pice po astronomskim cenama, ne obazirući se na primedbe domaćih turista, koji su čak pretili da će pozvati policiju.

„Ima cenovnik, sve lepo piše“

Naime, pekara na Hvaru privukla je pažnju cenama svojih džambo pica. Vlasnik te pekare je Tom Lekaj, a o cenama pice govorio je njegov brat Marjan Lekaj za hrvatske medije. Rekao je da su u pitanju stare cene i da ovo nije ništa novo.

– Naš cenovnik postoji, lepo piše sve. Ima i skuplje. Vidiš, džambo pica margarita – 320 kuna (5.000 dinara), džambo peperoni – 400 (6.200 dinara), a imaš i ovaj džambo hvarmiks, samo ona ti dođe 480 kuna (7.500 dinara). Idu razni ovi dodaci. Odlična pica – rekao je Marjan, a prenosi B92.

Poslovni model – u startu najskuplje

Novinare je interesevovalo kako pica u pekari može da košta skoro 8.000 dinara, što je ogromna cena i za ultra luksuzne restorane.

– Lepo, može, takav je naš biznis plan. Ovo je naš poslovni model. Cene slobodno formiraš ti. Ima odmah do mene metar druga pekara i pica je po 30 kuna (500 dinara). Onaj komad, znaš. A sto metara dalje još drugi lokal i manja cena – 15 kuna. Ili 20 (oko 300 dinara). Znaš, svaki čovek može da bira, neki biraju svaki put nešto drugo – kaže Marjan.

Kaže da 8.000 dinara za picu u pekari nije pljačka i da svako može da bira hoće li je jesti.

– Nije ti pljačka to. Imaš izbor da jedeš. I različite cene. Mi smo u startu imali najskuplje odmah. Kod mene je duplo. I nikad problema nije bilo. Dobro, ajde, možda dva odsto nekad. Naši ljudi, neki. Žene. Kaže on, zvaću policiju. Pa šta ima policija s picama?! A ti zovi kad hoćeš. Možeš ti i u restoran fini da ideš. U piceriju da ideš – kaže Marjan.

Najskuplja pica i za dvojicu prevelika

Njihovu picu, kaže, najviše kupuju stranci, a nedavno je jedan čovek s broda kupio 20 džambo pica. Račun ga je izašao 114.000 dinara.

– I niko se ne buni. Možda neki iz Hrvatske koji nisu znali. A svi znaju, uvek sam imao najskuplje kod mene. Pa inače je sve skuplje na Hvaru. Znaš da uvek bude i popust neki za naše ljude – kaže.

Noćne cene, iza 18 sati, su nešto veće, tako da najskuplja pica košta i preko 8.000 dinara.

Najskuplju džambo picu, hvarmix, kaže Marjan, dvojica ne mogu da pojedu koliko je velika.

– Ali ima tu da se jede dosta, znaš, nije da nema. Dvojica ne mogu da pojedu. Treba i više da dođu da jedu jedan džambo – ispričao je.

Izvor: B92 / Slobodna Dalmacija

Letovanje u hrvatskim gradovima prži novčanik: Smeštaj preko 2.000 €, kafa i sladoled najmanje 2 €

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
30 Shares
Share via
Copy link