Magazin

Na ostrvu Hvar se naplaćuje i kupanje u moru, cena po osobi 2 evra

hvar
Printscreen

„Rečeno mi je da moram da platim tri dnevne karte za kupanje na plaži, za tri odrasle osobe”, kaže jedna gošća i pojašnjava „da nije reč ni o ležaljki, ni o suncobranu ili, parkingu, već cena od dva evra po glavi, za kupanje na plaži”.

Na delovima hrvatskog Jadrana ove godine naplaćuju i korišćenje plaže, odnosno kupanje u moru, pa tako, na primer, „dnevni boravak“ u kampu „Mlaska“ u opštini Sućuraj na ostrvu Hvaru, košta dva evra, piše danas „Slobodna Dalmacija“, a prenosi Politika.

– Da smo korisnici kampa – u redu, treba naplatiti nešto što je pod koncesijom, ali koliko mi je vidljivo na dostupnim internet stranicama, taj kamp uopšte nema koncesiju na plažu, a kamoli koncesiju koja uključuje naplatu korištenja kupališta i mora – ispričala je jedna žena za splitski dnevnik.

Ona kaže da bi čak i shvatila da su možda hteli da joj naplate parkiranje automobila, koji uopšte nije bio parkiran u kampu, već ispred na makadamu.

– Rečeno mi je da moram da platim tri dnevne karte za kupanje na plaži, za tri odrasle osobe – navela je ona.

Pojašnjava da nije reč ni o ležaljki, ni o suncobranu ili, pak, parkingu, već cena od dva evra „po glavi“, za kupanje na plaži“, rekla je ova čitateljka Slobodne, čiji su podaci poznati redakciji.

Ona je, dodaju, ovo neugodno iskustvo doživela na istočnoj strani ostrva, u Sućurju, a na računu koji je dobila usluga je navedena „dnevni boravak“, bez daljih pojašnjenja.

– Koji boravak, šta to naplaćuju? Korištenje plaže? Po kojem to zakonu mi neko ko ima kamp može naplatiti korištenje kupališta? Budući da plan za koncesiju i gospodarenje tim područjem nisam nigde našla u službenim dokumentima, a koliko sam doznala oni koncesiju ni nemaju – navodi sagovornica Slobodne, prenosi Tanjug.

Šta im je naplaćeno i po kom osnovu se navodi, jer prema Planu upravljanja pomorskim dobrom Opštine Sućuraj i utvrđenim granicama pomorskog dobra iz novembra 2008. godine, dozvole za korištenje ležaljki (35 komada), suncobrana (30 komada), aqua parka, škrinja za sladoled, podmornice za razgledavanje morskog dna, jedrilica i brodica na vesla, štandove za prodaju rukotvorina, kiosk, ugostiteljske terase i drugo.

Izdate su za uvalu Mlaska, ali se nigde ne navodi i plaćanje „dnevnog boravka“, piše list i dodaje da su stoga upit uputili firmi „Sućuraj“ u čijem okviru posluje kamp „Mlaska“, a odgovor će objaviti kada ga dobiju.

Kršenje ovih pravila ponašanja na Hvaru turiste može koštati koliko i celo letovanje

Čitajte Luftiku na Google vestima

Share via
Copy link