Magazin Novi Sad

Peticija protiv Novog Sada na vodi: To je uništavanje prirode zarad interesa mafije

Šodroš
Foto: FB/Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije

Onlajn peticiju “Protiv Novog Sada na vodi” za tri nedelje potpisalo je više od 3,500 ljudi.

– Zgroženi smo planom da se izgradi Novi Sad na vodi i da se uništi predivna priroda na obali Dunava u Novom Sadu koja pripada svim Novosađanima i svim građanima Srbije. Protivimo se uništavanju prirode zarad interesa mafije – pšrvo je što je navedeno u peticiji koju je organizovalo udruženje građana Savski nasip.

U objašnjenju peticije piše da Grad Novi Sad i investitori planiraju da u korito Dunava izmeste odbrambenu liniju grada od izlivanja reke, tj. nasip, a potom da isuše rukavce i tu naprave poslovno-stambene komplekse.

Organizatori peticije podsećaju da je javno preduzeće “Vode Vojvodine” reagovalo nedvosmislenim upozorenjem da bi ovakav plan doveo Novosađane i stanovnike okolnih mesta u veliku opasnost od poplava.

– Projekat “Novi Sad na vodi”, koji predviđa izgradnju džinovskog stambeno-poslovnog kompleksa praktično u koritu Dunava, odnosno na potezu Šodroš–Brodogradilište – Ribarsko ostrvo – Kamenička ada, ima potencijal da preraste u jednu od najvećih afera u istoriji glavnog grada Vojvodine – piše u peticiji.

– Naprednjačka politička elita, predvođena gradonačelnikom Milošem Vučevićem, i njemu bliska, kontroverzna graditeljsko-investiciona firma “Galens”, pokušavaju da na području koje sada u velikoj meri čine rukavci Dunava i zelene površine izgrade jedan novi grad; građani, struka i opozicija tome se snažno protive, ukazujući na brojne neregularnosti, štete i opasnosti koje su sastavni deo ovog građevinskog “poduhvata” – zaključeno je u pozivu građanima da se pridruže borbi protiv izgradnje Novog Sada na vodi.

Peticiju možete pogledati ili potpisati na ovom linku – Protiv Novog Sada na vodi.

Ima neka tajna veza između Galensa i novog načelnika novosadske policije?

Ana Marković

Ana Marković

Štreber i boem. Bosanka i Banaćanka. Novinar. Hodajući detektor laži i emiter istine. Omiljenost - miris uštipaka u 9 ujutru, selo, leto i grlati petao, crk'o dabogda.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

PARTNERI SAJTA


201 Shares
201 Shares
Share via
Copy link