Novi Sad

Masovno prikupljanje primedbi građana za rani javni uvid za područje “Novog Sada na vodi”

Slobodna zona šodroš
Foto: Luftika

U narednim danima Novosađani će imati priliku da prilože svoje prigovore na projekat “Novi Sad na vodi”. Tim povodom našoj redakciji obratio se Centar za razvoj demokratskog društva Europolis.

Njihovo saopštenje prenosimo u celosti.

Centar za razvoj demokratskog društva Europolis  i partnerske organizacije narednih dana organizovaće štandove u Novom Sadu kako bi Novosađani mogli da prilože zvanične prigovore na projekat “Novi Sad na vodi”, odnosno kako ga Novi Sad vlast nazvala “Konceptualni okvir plana generalne regulacije prostora između primarnog odbrambenog nasipa uz kasarnu Rečne flotile i Ribarskog ostrva u Novom Sadu”.

Želimo da se svim građankama i građanima omogući aktivno uključivanje u sprečavanje donošenja plana generalne regulacije koji omogućava gradnju spornog projekta “Novi Sad na vodi”.

Ovaj je napravljen na osnovu predloga kompanije Galens i od strane JP “Urbanizam”, a saglasnost je dala Skupština grada prošlog leta.

Ukoliko se plan donese, Galens će moći da sagradi solitere i do 20 spratova na mestu Brodogradilišta, dok će nasip koji brani Novi Sad od Dunava biti pomeren u korito reke, a ne samo da se ugrožava odbrana od poplava, već će građani morati plaćati gradnju bedema oko privatnog projekta.

Ovaj plan nije u najboljem interesu Novog Sada, niti će doprineti odbrani grada od poplava. Ako bude usvojen, Novi Sad na vodi može postati stvarnost, proširujući se na Šodroš, kasarnu na Limanu, čime bi ovaj deo grada postao ekskluzivna lokacija za bogate pojedince.

Zato će zajedno “Dunavac – Šodroš”, “Šodroš Survivor Kamp”, “Futoška Inicijativa”, “Sačuvajmo zelene površine – Telep Novi Sad”, “Za zeleno Novo naselje” i “Centar za razvoj demokratskog društva Europolis” narednih dana prikupljati prigovore građana na štandovima na više lokacija u Novom Sadu i potom ih predati Gradskoj upravi za urbanizam i građevinske poslove.

Takođe, radeći zajedno sa stručnjacima iz urbanizma, zaštite životne sredine i drugih oblasti, pripremili smo blanko prigovore koje građani mogu preuzeti sa našeg sajta i društvenih mreža, a potom ih sami poslati Gradskoj upravi.

Prigovori se nalaze na linku OVDE.

Ove blanko prigovore je potrebno poslati Gradskoj upravi za urbanizam i građevinsko zemljište na email adresu [email protected] ili pismeno na adresu Školska 3 do 02. februara 2024. godine.”

Policajac iz NS vratio značku i napustio MUP: Trpio pritiske jer je podržao aktiviste na Šodrošu

Čitajte Luftiku na Google vestima

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link