Magazin

Zovem se Senka, imam 66 godina i ovako izgleda moj život u vreme korone

senka
Privatna arhiva

Od proglašenja vanrednog stanja u Srbiji zbog epidemije koronavirusa penzioneri su u obavezi da ostanu u svojim domovima, a na svima nama je zadatak da našim starijim sugrađnima, ali i sebi, olakšamo novonastalu situaciju i prođemo sa što manje posledica.

Senka Maksimović jedna je od penzionerki koja se trenutno nalazi u izolaciji.

Senka ima 66 godina. Radni vek provela je u avio-industriji, a pre tri godine penziju je dočekala kao direktorka marketinga.

Nije tipična penzionerka, ima dinamičan društveni život, prati pozorišni repertoar, često putuje…

Međutim, od 6. marta, kada je u Srbiji zabeležen prvi slučaj zaraženog korona virusom, pritajila se, a od juče vreme provodi samo kod kuće sa mužem, piše Blic.

– Prvi put imam vremena. Ova situacija me podseća na bombardovanje, samo što smo tada izlazili. Išlo se na posao, uveče kuvaš, spremaš, obaveze oko dece… Sada nema mrdanja, pa prvi put imam vremena na pretek. Muž i ja gledamo Italijane, Špance, telefoniram drugaricama.

Senka je neko vreme živela i radila u Italiji, poznaje dobro njihov jezik, kulturu, stekla je tamo puno prijatelja.

– Ljudi su u Italiji preplašeni. Svojevremeno su mene tešili i celog veka nas gledaju kao na heroje. Njima su vanredne situacije nepoznanica. Sad je došlo vreme da ja njih tešim – kaže.

Ove prve dane u izolaciji Senka s mužem Bobanom pretresa kroz koje su sve italijanske gradove i sela prošli, sećaju se raznih anegdota, naviru sećanja.

– Proći će i ovo, kao što je prošlo i mnogo gore. Prođosmo ratove. Bombardovanje. Sankcije. Restrikcije struje, hrane. Rekordnu inflaciju. Tranziciju. Nemaštinu. Evo, sad ćemo pregurati i koronu.

Senka je aktivna i na društvenim mrežama. Najčešće je na vajberu, priča sa ćerkom i unukama koje žive u Švajcarskoj.

Ovih dana tako komunicira i sa sinom i trećom unukom, koji žive u Beogradu.

– Kuvam više nego ikad. Što se kaže, častimo se lepo – smeje se. – Verujem da ćemo iz ovoga izaći jači i mudriji. Čitam da nikad nije bilo vedrije nebo iznad Kine, Italije… Stala je proizvodnja. Moramo zajedno izvući pouku i više voditi računa jedni o drugima i planeti. Preživecemo i ovo. Zato, ostanimo kod kuće – poručuje Senka.

Dragana Vidić

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi već 10 godina. U međuvremenu piše.

komentar

Klikni da objaviš komentar

  • Lako je tebi senka, ti sigurno imas penziju duplo ili troduplo vecu nego ja, pa mozes da uzivas u zivotu, odnosno u penziji, a ja gledam kako da mi stara penzija doceka novu,

11 Shares
Share via
Copy link