Magazin

Božićna poslanica patrijarha Porfirija: Čuvajmo prirodu kao najvredniji dar Božiji

patrijarh porfirije
Printscreen

„Praznična radost treba da bude hranjena plemenitošću našeg hrišćanskog svedočanstva, ljubavlju koja je vođena staranjem o drugima, a ne sebičnim iluzijama zajedništva koje globalna kultura, naročito u ove praznične dane, koristi u komercijalne svrhe ne donoseći time pravi mir i suštu radost“, jedna je od poruka iz Božićne poslanice patrijarha srpskog Porfirija.

On se sasvim razumljivo dotakao i aktuelne situacije sa koronavirusom poželevši uspeh medicinskim radnicima i ljudima kojima je zdravlje ugroženo.

– Božić danas sa izuzetnim poštovanjem i zahvalnošću čestitamo svim lekarima i zdravstvenim radnicima, za koje uznosimo molitve Bogomladencu Hristu, molimo se i za bolne da što pre ozdrave i da zaraza koja je napala svet prođe – poručio je patrijarh Porfirije i pozvao na poštovanje razumnih mera i preporuka vlade.

– Crkva, stoga, poziva da se za vreme trajanja pandemije svi pridržavaju razumnih mera i preporuka vlada i drugih nadležnih institucija u državama i oblastima u kojima živi naš narod, ali isto tako ona podseća sve i svakoga na izbegavanje isključivosti i poštovanje ljudske slobode kao najuzvišenijeg i najvrednijeg Božjeg dara danoga čoveku – istakao je poglavar Srpske pravoslavne crkve.

Virus korona, kao i svaki drugi virus, samo je odraz nesagledivo dubljeg problema i izraz pedagoške opomene čoveku da se vrati zapovestima Božjim, jer kada se od prirode otima i kada se ne živi u saglasju sa poretkom koji je Bog ustanovio, ona prestaje da biva čovekovim miroljubivim staništem, poručio je gospodin Porfirije.

– Priroda dugo pamti i trpi nepravdu, ali pre ili kasnije uzvraća udarcima. Prirodu, dakle, moramo poštovati, negovati i čuvati kao najvredniji dar Božji – naglasio je patrijarh.

Čestitajući Božić svim pravoslavnim hrišćanima, patrijarh se naročito osvrnuo na sunarodnike sa Kosova i Metohije.

On im je poručio da svi „znamo za njihova iskušenja koja još uvek traju, ali da je njihova Majka Crkva sve dosad bila uz njih i da će uvek biti“.

– U prazničnoj radosti Božićnog dana, sa naročitom pastirskom brigom i odgovornošću, upućujemo očinske pozdrave i molitve za naše sestre i braću u otadžbini i rasejanju, gde god da žive pravoslavni Srbi, a posebno onima na Kosovu i Metohiji, našoj duhovnoj i nacionalnoj kolevci – podvukao je patrijarh SPC-a Porfirije.

Kompletnu poslanicu patrijarha Porfirija možete pročitati OVDE.

Patrijarh Porfirije o Rio Tintu i protestima: Reakciju traže oni koji ni ne dolaze u Crkvu

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

134 Shares
134 Shares
Share via
Copy link