Magazin

Patrijarh Porfirije o Rio Tintu i protestima: Reakciju traže oni koji ni ne dolaze u Crkvu

porfirije
Foto: Instagram/Patrijarh Porfirije

Patrijarh srpski Porfirije oglasio se danas povodom situacije sa Rio Tintom. Patrijarha i Srpsku pravoslavnu crkvu su građani prethodnih dana pozivali da reaguju na namere Rio Tinta da iskopava litijum u dolini Jadra, kao i zbog protesta koji su dogodili na više mesta u Srbiji prethodnog vikenda.

Prvi poziv patrijarhu je stigao od aktiviste Aleksandra Jovanovića Ćute koji mu je poručio da će u Gornjim Nedeljicama nestati i crkva ako se otvori rudnik Rio Tinta. Poziv patrijarhu uputili su i građani koji su se danas okupili na protestu u Loznici.

Patrijarh je reagovao, rekavši da nije posao Crkve da se bavi pomenutim pitanjima.

– Ne bavi se Crkva, primarno, ni socijalnim, ni ekonomskim, ni bilo kakvim drugim predmetima, temama i problemima. Ona se bavi smislom postojanja u svakom kontekstu, u svakoj situaciji i u svakom momentu.

Ona šalje poruku Jevanđelja, poruku spasenja. U Crkvu dolazimo da bismo dotakli tajnu Hrista kao raspetog i vaskrslog i tajnu čoveka, kao stvorenog, ali ne za smrt, nego za večnost.

Tek kad na istinski, jevanđeljski način, razumemo umom i srcem, tu poruku i tajnu, onda ćemo imati ispravne stavove.

Na pravi način ćemo razumeti i sve druge teme“, rekao je on, a zatim dodao:

– Ako budemo Hristom preobraženi, na mestu na kom budemo, šta god da smo, preobražavaćemo sa sobom i to mesto. Mi, preobraženi, preobražavaćemo i ljude oko sebe.

Otuda oni koji smatraju da je sistem vrednosti koje Hristos propoveda, koji smatraju da je retrogradno Jevanđelje, a hoće poruku Crkve o bilo čemu, a u crkvu nisu ni došli.

Osim što možda sebe smatraju pravoslavnim Srbima po rođenju, naprosto – ostaće uvek bez odgovora.

Podsetimo, patrijarh Porfirije je i pred početak Božićnog posta apelovao na građane da se ne sukobljavaju među sobom.

Patrijarh Porfirije o crkvi i porezu: Nadam se da klevete više neće imati privilegovano mesto u medijima

307 Shares
307 Shares
Share via
Copy link